Avstrija ima glede arbitražne razsodbe »tipično avstrijsko nevtralno stališče«, je na novinarski konferenci po tristranskem srečanju dejal Van der Bellen in priznal, da mu veliko pomenijo dobri odnosi z obema državama, piše avstrijska tiskovna agencija APA. »Vse bomo naredili, da rešimo ta problem,« je dodal.

Ljubljano in Zagreb je hkrati pozval, naj sprejmeta arbitražno razsodbo kot odločilen korak za trajno rešitev spora.

Pahor in Grabar-Kitarovićeva sta na novinarski konferenci ponovila stališči svojih držav do arbitražne razsodbe.

Pahor je dejal, da ni vprašanje, ali se bo odločitev arbitražnega sodišča implementiralo ali ne, »ampak kdaj in kako«. Razsodba je po mednarodnem pravu zavezujoča za obe državi, Slovenija pa iz Hrvaške pričakuje namig, uradno ali neuradno, da je načeloma pripravljena sprejeti uveljavitev arbitraže, je dejal.

Hrvaška predsednica skušala omiliti spor med državama

Hrvaška predsednica je vztrajala, da Hrvaška niti ne sprejema niti ne zavrača arbitražne razsodbe, saj so izstopili iz postopka, ki je bil po njihovi oceni kompromitiran. V okviru prisluškovalne afere je izpostavila tudi sodnika Gilberta Guillauma, ki je, kot je dejala, slovenski strani nedovoljeno predal informacije.

Hkrati je Grabar-Kitarovićeva skušala omiliti spor med državama. »Ne bi smeli dovoliti, da to vprašanje prevlada v našem odnosu,« je dejala. Pomembno je, da ostanejo razmere med državama »mirne«, je dodala.

Na vprašanje slovenske novinarke, zakaj hrvaški ribiči še vedno plujejo do polovice Piranskega zaliva, pa je Grabar-Kitarovićeva odgovorila z vprašanjem: »Zakaj pa je slovenska vojska še vedno na Sveti Geri?«

Arbitražno sodišče je, kot je znano, presodilo, da je vojašnica na Trdinovem vrhu, po hrvaško Sveti Geri, na hrvaški strani meje, obenem pa je večino Piranskega zaliva prisodilo Sloveniji.