The Open ni le eden od štirih največjih golf turnirjev na svetu, temveč se ponaša tudi z oznako najstarejšega in mednarodno najbolj pisanega. Prvič so ga organizirali že davnega leta 1860, gostil pa ga je golf klub v Prestwicku na Škotskem. Tedaj je na njem nastopilo vsega osem tekmovalcev, ki so se na igrišču z dvanajstimi luknjami pomerili v treh rundah. Zmage se je razveselil domačin Willie Park, ki je s prednostjo dveh udarcev ugnal rojaka Toma Morrisa in si za nagrado prislužil 25 funtov vreden pas iz maroškega usnja. Omenjeni dvojec je na turnirju dominiral uvodnih osem let, Morris pa se je v zgodovino turnirja vpisal celo kot najstarejši zmagovalec v njegovi zgodovini, saj ga je leta 1867 osvojil pri starosti 46 let in 99 dni. Nič manj uspešen od Morrisa ni bil njegov sin Tom Morris mlajši, ki je edini doslej The Open osvojil štirikrat zapovrstjo. Prvič že leta leta 1868 pri vsega 17 letih in 156 dneh in ima še danes rekord najmlajšega zmagovalca turnirja.

Čeprav so škotski igralci na The Opnu dominirali uvodnih 29 let, pa se z nazivom najuspešnejšega igralca na turnirju ne ponaša Škot, temveč igralec z otoka Jersey v bližini obale Normandije, Harry Vardon. Sin francoske matere in angleškega očeta je na tekmovanju zmagal kar šestkrat (1896, 1898, 1899, 1903, 1911, 1914), bržkone pa bi lahko bil še uspešnejši, če ne bi zbolel za tuberkulozo, ki mu je poškodovala živce v desni roki. A če Vardon velja za največjega šampiona The Opna, naziv največjega osmoljenca nedvomno pripada legendarnemu Jacku Nicklausu. Že res, da je Američan na Otoku slavil trikrat (1966, 1970, 1978), a je obenem kar sedemkrat končal na drugem mestu.

Dolarji dobili prednost pred funti

Prihodnji teden bo The Open oziroma The British Open, kot tekmovanje imenujejo Američani, da ga ne zamenjujejo s svojim US Opnom, odigran že 146. 156 najboljših igralcev se bo med seboj pomerilo na golfišču Royal Birkdale na severu Anglije, ki bo štiridnevni športni dogodek gostil že desetič. Zmago bo branil Henrik Stenson, ki je lani postal sploh prvi Šved z zmago na prestižnem tekmovanju. Enainštiridesetletniku bodo ponovitev uspeha skušali preprečiti igralci iz več kot 25 držav, med katerimi bodo najbolje zastopane gostiteljica Anglija in Združene države Amerike. »Resnično se že veselim turnirja. Na igrišču Royal Birkdale sem igral že leta 2008 in tedaj mi je šlo zelo dobro. Je eno mojih najljubših prizorišč. Če bom moral pokal predati, bom zelo razočaran, zato bom dal vse od sebe, da ga obdržim,« pred začetkom turnirja pravi Henrik Stenson. Sedmi igralec sveta pa kljub lanski zmagi ne velja za prvega favorita. Stavnice so najbolj naklonjene Američanoma Dustinu Johnsonu (19:2) in Jordanu Spiethu (10:1), v ožjem krogu favoritov pa sta tudi Severni Irec Rory Mcllroy (10:1) in Avstralec Jason Day (15:1).

Organizatorji so se sicer letos prvič v zgodovini odločili, da nagrade ne bodo podelili v britanskih funtih, temveč v ameriških dolarjih. Skupni denarni sklad turnirja bo tako znašal deset milijonov in 250.000 dolarjev, zmagovalec pa bo domov odnesel 1.845.000 dolarjev.