Na nedavni licitaciji Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) je kot najugodnejši ponudnik elektrike in plina zmagal Gen-I. ZPS je tokrat že drugič sprožil akcijo Zamenjaj in prihrani, k skupinskemu nakupu pa se je prijavilo 13.997 gospodinjstev. Ocenjeni povprečni prihranek za posamezno gospodinjstvo pri elektriki znaša okoli 103 evre, pri plinu pa dobrih 108 evrov. Povprečno gospodinjstvo, ki je sodelovalo v kampanji, bo tako na leto skupaj prihranilo okoli 211 evrov. Podobno akcijo so v ZPS sprožili že leta 2015 in takrat so potrošniki skupaj prihranili skoraj milijon evrov, v povprečju pa so prihranki na letni ravni znašali okoli 80 evrov. Medtem ko so v prvi akciji lahko sodelovali zgolj tisti potrošniki, ki so predhodno oddali nezavezujoče ponudbe, pa so se na ZPS tokrat zaradi izjemnega zanimanja odločili, da bodo prijave potrošnikov za skupni nakup energije lahko sodelovali tudi tisti, ki do 12. julija niso oddali nezavezujoče ponudbe.

Pogodbe brez vezave in skritih stroškov

Za vse prijavljene potrošnike bodo zdaj na ZPS izračunali individualne prihranke, potrošniki pa bodo imeli do 5. oktobra čas, da z izbranim dobaviteljem podpišejo pogodbo. Potrošniki, ki se bodo odločili za zamenjavo, bodo dobili pogodbe brez vezave, brez skritih stroškov, z navzgor omejeno ceno za 12 mesecev. Dobavitelj se je hkrati tudi zavezal, da bo odjemalce po izteku enega leta pravočasno obvestil o ceni za prihodnje obdobje. Kot pravi Breda Kutin, predsednica ZPS, ima Gen-I obveznost sprejeti 14.000 odjemalcev, za vsakega pa bo plačal provizijo (pri električni energiji 22,50 evra, pri zemeljskem plinu pa 25 evrov). Predsednik uprave Gen-I Robert Golob pa zatrjuje, da noben odjemalec ne bo prikrajšan, če presežejo to mejo. Kutinova ni razkrila, koliko od 16 ponudnikov na trgu je sodelovalo v licitaciji, pojasnila je le, da je licitacija trajala dobre štiri ure.

Več kot 80 odstotkov ni zamenjalo dobavitelja

Tako Kutinova kot Golob sta opozorila, da velika večina gospodinjstev pri nas (oziroma več kot 80 odstotkov potrošnikov) še nikoli ni zamenjala dobavitelja elektrike in plina. Ravno za takšne odjemalce so prihranki največji. Da so gospodinjski odjemalci elektrike med vsemi odjemalci energije najmanj poučeni o pravicah o dobavi električne energije, so ugotovili tudi na agenciji za energijo. »Tisti, ki niso aktivni, dejansko izgubljajo, ker se takšnim akcijam, kot je akcija ZPS, ne pridružijo,« je dejal Golob. Ob tem je dejal, da je v osmih letih, odkar je Gen-I na trgu, tisti, ki se je Gen-I pridružil po redni ceni in je bil samo enkrat aktiven, pri mesečnem računu v višini 40 evrov privarčeval več kot 300 evrov.