Vrh gasilcev ni sposoben razumeti tega, da lahko dva reševalca prideta vsak s svojim motorjem hitreje na kraj dogodka kot pa s tovornjaki. Vrh gasilcev in uprave za zaščito in reševanje se strinja s tem, da se po avtocesti dela reševalni pas, ne pa da se gasilci tam, kjer je mogoče, peljejo po odstavnem pasu. To bodo zagovarjali, dokler jim tujci ne bodo povedali, da je to brezveze. Sami do tega ne bodo prišli. Niti do tega, da lahko policisti na motorjih, ki jih uporabljajo od druge vojne naprej, pa reševalci na motorjih, ki jih uporabljajo od leta 2000 naprej, pridejo do kraja nesreče bistveno hitreje kot z avtomobili. Ampak gasilska srenja ima specifičen status v družbi, kjer jim ljudje v vladi nočejo ali ne znajo postaviti pred nos nekaj dejstev. Gasilci so del hipotetičnega sistema, ki naj bi zagotavljal državljanom varnost.

Slovenski gasilci imajo možnost pogasiti gorenje ob železniških tirih neprimerno hitreje in z manj ljudmi, pa tega ne bodo storili. Tako kot ima uprava za zaščito in reševanje možnost bistveno hitrejšega dostopa gasilcev do nesreče, požara, pa tega zadnjih 12 let nihče noče podpreti. Prav tako ima zavarovalno združenje možnost zmanjšati stroške zaradi požarov svojim članicam zavarovalnicam, pa tega nočejo storiti. Enako ima vrh ministrstva za zdravje možnost zmanjšati stroške zdravstva s tem, da se s hitrejšim dostopom gasilcev zmanjša obseg poškodb pri ljudeh, pa tega več let niso sposobni niti ugotoviti. Poponoma enaka slika je tudi na Hrvaškem.

Ključen problem je, da o načinu dela gasilcev, uvedbi novosti, spremembah pristopa razen njih ne more nihče doseči ničesar. Ne v DZ ne v vladi RS ni nikogar, ki bi imel ali dovolj znanja ali dovolj poguma, da bi del nesmislov, ki se dogajajo v Sloveniji, ustavil. Nivo dojemanja dela populacije pri nas je namreč naslednji: če ti nekdo tretji želi izboljšati tvoje rezultate dela, mu moraš to zameriti, ne pa da si mu recimo hvaležen. Ne vem, kaj bi moralo naenkrat zgoreti zaradi nepravočasnega dostopa gasilcev, da se bo pristop k temu področju spremenil. Prepričan pa sem, da bi predsednik vlade že ob prvi večji požarni nesreči z žrtvami naredil vse, da se to ne bo več zgodilo. Ampak najprej se mora očitno nekaj hudega zgoditi/zgoreti.

Mitja Vilar, Šmarje - Sap