Mali brezpilotni letalniki s kamerami so postali v zadnjih letih izjemno priljubljeni pripomočki. Celo tako, da je bila večina držav primorana urediti predpise o njihovi uporabi in jih omejiti, saj takšno prosto letanje po zraku do neke mere predstavlja nevarnost za okolico in ljudi.

Pod vodo pa še ni bojazni, da bi se nam med plavanjem v noge zapletale male podmornice. Pravzaprav je na tem področju še veliko prostora za inovacije. Podvodni brezpilotnik biki je ena takih.

V kitajskem podjetju Robosea, ki ga je zasnovalo, so idejo pilili zadnji dve leti in naposled svoj projekt predstavili na platformi kickstarter, kjer so že uspešno presegli želeno vsoto zbranega denarja.

Kaže, da so ljudi prepričali predvsem s prikupnostjo izdelka. Večina takih naprav namreč marsikoga odvrne od nakupa, ko zagledajo futuristično zasnovo z zapletenim upravljalnikom in kot biblijo debelimi priloženimi navodili. Biki pa je videti kot mala riba. Tudi premika se s pomočjo zadnje mehanske plavuti.

Velik poudarek so namenili prav družinski uporabi bodisi v domačih bazenih bodisi v morju. Temu primerni so trpežnost, enostavna raba in relativno razumna cena – prvi promocijski primerki so se prodajali po ceni okoli štiristo evrov, vendar bo treba, ko bo biki prišel na trg, zanj iz žepa potegniti že slabega tisočaka.

Biki plava kot riba s premikanjem zadnje mehanske plavuti, med potjo pa snema v ultravisoki ločljivosti. Posebna patentirana tehnologija mu omogoča, da med premikanjem konstantno stabilizira sliko. Plava z maksimalno hitrostjo ene milje oziroma slaba dva kilometra na uro.

Samodejno prilagaja plovnost glede na razmere pod vodo, nadzorujemo pa ga na več načinov. Prek brezžične povezave se lahko poveže s pametnim telefonom, s pomočjo katerega ga usmerjamo. Vendar to deluje zgolj v omejenem obsegu, saj taka povezava ne seže globoko v vodo. Drug način je upravljalnik, ki omogoča nadzor s podvodnimi akustičnimi valovi, lahko pa mu zgolj naročite, da se sam odpravi na krajšo krožno plovbo. V primeru, da zatava iz dosega, se s pomočjo vgrajenega GPS-sprejemnika samodejno vrne na začetno točko potopa. Z nekakšnim sonarjem se na poti izogiba preprekam, hkrati pa je njegovo delovanje tako tiho, da naj ne bi zmotil niti bližnjih rib.

Vgrajeni ima dve prednji lučki, ki pomagata pri boljšem zajemanju posnetkov pod vodo, kjer svetloba hitro poide. Sploh na globini 60 metrov, kolikor naj bi se lahko največ potopil. V podjetju poudarjajo, da takšen brezpilotnik deluje tudi do dve uri na eno polnjenje, kar je odličen podatek, sploh če ga primerjamo z letečimi brezpilotniki, ki v večini primerov ponujajo le dobrih 15 minut letenja.

Če vas je ta prikupni dron navdušil, potem bo nanj treba še malce počakati. Na police bo priromal domnevno proti koncu leta.