Jane Austen je za posledicami Addisonove bolezni ali raka dojk (zgodovinski podatki in življenjepisci se ne morejo zediniti) umrla 18. julija 1817. Stara je bila zgolj 41 let. Prvi roman je začela pisati pri rosnih 14. letih, že pred tem pa je svoje zgodbe in pesmi družinskim prijateljem predstavljala na družabnih večerih. Med šestimi romani, ki jih je napisala, je najbolj poznan Prevzetnost in pristranost, ki ga je zaključila v starosti 21 let, objavljen pa je bil šele 16 let kasneje in še to anonimno - pod psevdonimom Dama (»A Lady«). Takšna je bila takratna praksa ženskih avtorjev in šele 50 let po njeni smrti, ko je nečak objavil spomine o njej, je njeno ime začelo krožiti po (angleških) literarnih krogih.

Močne ženske, ki ne iščejo zgolj moža

Snov za pisanje je črpala iz življenja srednjih in višjih slojev 18. in 19. stoletja v Angliji, status na ravni Williama Shakespeara v literarni zgodovini Velike Britanije pa si je prislužila zlasti z orisi ženskih likov. Pisala je o svetu, v katerem je bila glavna skrb ženske (pa tudi njenih staršev) najti si (primernega) moža, ki bi ji omogočil udobno in (finančno) brezskrbno življenje. Kot pisateljica je imela pristnejši, če ne edinstven vpogled v žensko dušo, pa tudi v nezavidljiv položaj neporočenih angleških žensk konec 18. stoletja, ko je najstarejši moški dedič podedoval večino družinskega premoženja. Z izpostavljanjem ženskih likov v svojih romanih je kazala, da so ženske prav tako zanimive in zapletene kot moški, njene osrednje junakinje so bile močne ženske, ki so znotraj omejenih družbenih spon skušale zase doseči kar največ. Med njenimi najbolj poznanimi in izstopajočimi ženskimi liki sta Elizabeth Bennet in Emma Woodhouse, odločni, samozavestni, samostojni junakinji, ki se ne podrejata moškim - omejevati pa se tudi ne pustita spolu, v katerem sta se rodili - temveč prevzameta nadzor nad lastno usodo.

Sprva rekla »da«, že naslednje jutro pa »ne, hvala«

Zanimivo je, da je tudi Austenova nekaj dni pred 27. rojstnim dnevom stala pred življenjsko odločitvijo. Takrat jo je namreč za roko prosil pet let mlajši Harris Bigg-Wither, ki je bil po navedbah njene nečakinje »velik in čuden, pa tudi izjemno neroden«, a zelo premožen. Ko je snubitev sprejela, je morda razmišljala o tem, kako bi ji poroka olajšala doslej samsko življenje, ki je bilo v tistih časih zlasti za žensko polno ovir, finančno pomoč bi lahko nudila tudi svoji družini. A si je naslednje jutro že premislila in ponudbo zavrnila. Kasneje je v pismu nečakinji zapisala, da se »nič ne more primerjati z bedo tega, ko sta dva ujeta v odnos brez ljubezni«.

Brezčasen gospod Darcy

S številnimi ekranizacijami romanov je Austenova (p)ostala pomembna tudi v modernem svetu, v katerem ženske sicer niso prisiljene v poroke zgolj zaradi varnosti in finančne preskrbljenosti, je pa v njem »pravo« ljubezen najti še težje kot v začetku 19. stoletja. Največkrat so za televizijo in film priredili roman Razsodnost in rahločutnost, prizor ob jezeru iz BBC-jeve nadaljevanke iz leta 1995 pa je med zvezde izstrelil Colina Firtha (z mokro belo srajco, ki je objemala njegovo izklesano telo) v vlogi gospoda Darcyja (leta 1940 ga je v filmu zaigral tudi Laurence Olivier). Lik sprva premožnega, prevzetnega, ponosnega in hladnega angleškega gospoda, ki pa se mu do konca knjige vendarle ne uspe več upreti čarom Elizabeth Bennet, je eden najbolj skrivnostnih, a tudi najbolj zaželenih moških glavnih junakov. »Pri pisanju Jane Austen je najbolj navdušujoče to, da lik gospoda Darcyja pripada določenemu časovnemu obdobju, hkrati pa je brezčasen,« je njeno pisanje komentiral britanski akademik in pisatelj John Andrew Sutherland.

V njenem rojstnem kraju Steventon na jugu Anglije bodo danes odkrili bronasti kip v naravni velikosti pisateljice. CNN piše, da je bil za kiparja to pravi izziv, saj obstaja zgolj en portret Austenove. »To bo moja interpretacija nje,« je poudaril umetnik Adam Raud.

Kako pomembna je Austenova v britanski zgodovini in kulturi, kaže tudi dejstvo, da so se ji na Otoku poklonili z upodobitvijo na bankovcu za deset funtov. Poleg britanske kraljice bo edina ženska, upodobljena na britanskih bankovcih. Izšla bo tudi omejena kolekcija kovancev za dva funta z njeno podobo.

Foto: Reuters