Za ugotavljanje poškodb reber dveletne deklice z Jesenic, ki je lani umrla zaradi domnevnega surovega ravnanja mame Sande Alibabić in njenega partnerja Mirzana Jakupija, na kranjskem sodišču ne bodo izvedli ekshumacije. Tako je danes v nadaljevanju sojenja sporočila sodnica Milena Turuk. »Takšno skrajno dokazno sredstvo se mi zdi nesorazmerno z očitanim kaznivim dejanjem lahke telesne poškodbe,« je pojasnila.

Izkop dekličinega trupla je predlagala zagovornica Alibabićeve Darja Roblek. Mnenja strokovnjakov o poškodbi dveh reber na podlagi rentgenskih slik se namreč razlikujejo. Medtem ko sta zdravnika dr. Matej Cimerman in dr. Simon Herman prepričana, da je imela deklica pred smrtjo zlomljeni rebri, izvedenec dr. Anton Lah za to ni našel dovolj prepričljivih dokazov. Zdaj se bo tega vprašanja lotila komisija medicinske fakultete z izvedencema travmatološke in radiološke stroke. Jakupijev zagovornik Damijan Pavlin je temu ponovno nasprotoval zaradi možnega vpliva na izvedensko komisijo, saj je Cimerman, ki je svoje mnenje o teh poškodbah že povedal, docent na tej fakulteti.

Fotografije poškodovane omare

Mnenja strokovnjakov o poškodbah glave, predvsem o dveh usodnih hematomih, pa se ne razlikujejo. Dokaze o tem, kako naj bi nastale, naj bi leto dni po usodnih dogodkih izdajali poškodovani kosi pohištva v stanovanju, kjer je trojica živela. Na današnji obravnavi so si ogledali fotografije, ki so jih ob nedavnem pregledu stanovanja posneli kriminalisti. Tako na omarici s televizorjem kot na podboju vrat v dekličino sobo sta bili vidni udrtini. Za tisto na omarici naj bi bil kriv Jakupijev bes, ki ga je Alibabićeva opisala že med zagovorom na začetku sojenja.

Medtem ko se je mama odpravila v trgovino, naj bi dveletnica razmetala omaro, kar pa naj bi Jakupija tako razbesnelo, da je mami v sporočilo zapisal, da bo »žival« ubil. Pomirila ga je, da bo za nered poskrbela sama, doma pa je naletela na jeznega in bledega partnerja na kavču ter na tleh ležečo hčerko z okrvavljenimi usti in veliko podplutbo na glavi, medtem ko je bila omara v predelu, kamor naj bi deklica udarila z glavo, močno udrta, je pripovedovala obtoženka.

CSD o razmerah za življenje

Alibabićeva si je zaradi pisma, ki ga je poslala Jakupiju, prislužila opozorilo zaradi kršenja sodne prepovedi komuniciranja med obtoženima. Trdila je, da je tudi soobtoženi z njo komuniciral prek svojih sorodnikov, a je ta to zanikal. Povedal pa je, da je prek sorodnika med drugim prejel fotografijo Alibabićeve in njunega skupnega otroka takoj po porodu. Slednji je pri rejnikih, Alibabićeva pa je na sodišče naslovila prošnjo za uvedbo hišnega pripora, da bi skrbela za preostale otroke po odselitvi najstarejše hčerke. Tožilka Tina Lesar zaradi ponovitvene nevarnosti temu nasprotuje, sodišče pa bo o tem odločilo po poročilu o razmerah za življenje pri očetu otrok Alibabićeve, ki ga je naročilo pri pristojnem centru za socialno delo.