Mednarodno prireditev Dan brez vozička so včeraj prvič organizirali na Javnem kopališču Slovenska Bistrica. Prireditev je bila že 14. po vrsti, privabila pa je 35 potapljanja željnih, ob domačinih tudi prijatelje iz Hrvaške.

Dan brez vozička je bil sprva namenjen integraciji invalidov med obiskovalce kopališč in je razbijal stereotipe o nemočnih invalidih, danes pa postaja gibanje, ki želi opozoriti, da so na javnih kopališčih invalidi dobrodošli in da lahko s svojimi dejavnostmi popestrijo dogajanje.

Ker se je tik pred začetkom kopalne sezone občina Slovenske Konjice, kjer je prireditev potekala prejšnja leta, odločila, da dotrajanega bazena ne bodo odprli, so organizatorji poiskali drugo prizorišče. Tako so prvič organizirali Dan brez vozička na kopališču v Slovenski Bistrici, želijo pa si, da se vsako leto gibanju priključi še kakšno novo kopališče, kjer bodo invalidi pokazali, kaj zmorejo. V septembru akcijo že selijo prek meja naše države.

Rdeča nit prireditve sta šport in rekreacija invalidov, predvsem aktivnosti, povezane z vodo. Na kopališču v Slovenski Bistrici so pripravili potapljanje invalidov in so invalidni potapljači popeljali neinvalidne radovedneže pod gladino bazena. Predstavili so discipline tekmovanja v športnem potapljanju invalidov. To je ena mlajših športnih panog in je na lanski prvi mednarodni tekmi v Rusiji sodelovala tudi ekipa iz Slovenije. Ob iskanju novih športnih aktivnosti, pri katerih ni potreben invalidski voziček, so letos prvič preizkusili podvodni hokej, ki se je z nekoliko prilagojenimi pravili izkazal kot zanimivo in kar precej agresivno tekmovanje. V napetem podvodnem boju je Slovenija s tri proti ena ugnala Hrvaško. Za tiste, ki se niso želeli namočiti v vodi, so pripravili predstavitev lokostrelstva, ki sta jo izvedla člana Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije. Tako so tudi potapljači invalidi izkusili nekaj drugačnega.

Dogodek so pripravili Društvo paraplegikov Podravja ob sodelovanju Mednarodne zveze društev IAHD Adriatic, Občine Slovenska Bistrica, Zavoda za šport Slovenska Bistrica in Zveze paraplegikov Slovenije, so sporočili iz Zveze paraplegikov Slovenije. lo