Plačilna kartica ostaja nepogrešljiva tudi na potovanjih, saj se na počitnice s plačilno kartico odpravi kar 80 odstotkov Slovencev. To kažejo rezultati raziskave Masterindex, ki jo je maja izvedla agencija Mediana.

80 odstotkov Slovencev se na dopust odpravi s plačilno kartico.

Kaj plačujemo na dopustu?

Zanimivo je, da si 60 odstotkov vprašanih tujo valuto priskrbi še pred dopustovanjem, največ na banki (48 odstotkov) ali v menjalnici (12 odstotkov). Polovica Slovencev bo med počitnicami na Hrvaškem s plačilno kartico kupovala gorivo, 38 odstotkov hrano in pijačo, 23 odstotkov anketiranih s plačilno kartico plačuje zgolj v barih in restavracijah, 18 odstotkov pa jo uporablja za plačilo počitniških namestitev.

50 odstotkov Slovencev bo med dopustom na Hrvaškem s plačilno kartico plačevalo gorivo.

V povprečju tri plačilne kartice

86 odstotkov Slovencev ima v povprečju do tri kartice, dobra tretjina (oziroma 34 odstotkov) pa tri kartice in več. V primerjavi z lani se podatek o povprečni uporabi plačilnih kartic ni spremenil, saj več kot polovica (oziroma 51 odstotkov) Slovencev plačilno kartico uporablja trikrat na teden, 64 odstotkov pa s kartico opravi vsaj polovico nakupov. Pri izbiri ponudnika kartice je v Sloveniji najpomembnejša sprejetost v trgovinah po Sloveniji in v tujini, imetniki pa cenijo tudi nizko stopnjo obresti in stroškov.

64 odstotkov Slovencev s plačilno kartico opravi vsaj polovico nakupov.

49 odstotkov Slovencev meni, da je plačevanje z brezstično kartico najhitrejši način plačevanja na blagajnah.