Izbranke selektorja Damirja Grgića so blestele skozi celotno prvenstvo. Z dvema zmagama v skupinskem delu proti Bosni in Hercegovini in Madžarski ter porazu proti Francozinjam so že prvi del končale na vrhu lestvice C, v izločilnih bojih pa so nato ugnale Turkinje, Latvijke in v polfinalu po podaljšku še Francozinje. V finalu so se pomerile s še neporaženimi španskimi vrstnicami, ki so veljale za prve favoritinje za končno zmago. Ne zaman. Po izenačenih prvih dveh četrtinah (34:34) so v nadaljevanju tekme za zlato medaljo stopile na plin in se ob boljšemu skoku (48:39) in seriji treh uspešno zadetih trojk v zaključku suvereno veselile zmage s 73:63.

Igralke z Iberskega polotoka so v nedeljo tako še enkrat več dokazale, da so v svoji generaciji nesporne vladarice Evrope, saj so v zadnjih šestih letih osvojile pet naslovov evropskih prvakinj, leta 2014 pa so bile druge. Prav tako ne gre prezreti, da so na prvenstvih stare celine od leta 2006 venomer dobile eno od odličij. »Ključna je bila naša obramba, ki smo jo v zadnji četrtini močno popravile. Moram pohvaliti Slovenijo, gre za izvrstno reprezentanco, proti kateri je zelo težko igrati,« je po dvoboju tekmicam polaskala kapetanka Španije Maria Cazorla, ki je dosegla devet točk.

Pri Slovenkah sta se s strelskega vidika najbolj izkazali Annamaria Prezelj s 17 in Zala Friškovec s 14 točkami, z doseženim dvojnim dvojčkom (13 točk in 11 skokov) pa je bila zelo razpoložena tudi Larisa Ocvirk. »To je velik dosežek za slovensko žensko košarko, ki se ga v tem trenutku slavja mogoče niti še ne zavedamo dovolj. Dokazali smo, da se kljub naši majhnosti lahko merimo z vsemi velesilami in upam, da bo to še spodbudilo vse trenerje, igralke in športne delavce, ki delujejo v slovenski ženski košarki. Ta zgodovinski uspeh nam mora dati dodatno moč in elan, da v bodoče delamo še boljše in skušamo ostati v stiku z najboljšimi,« je dejal Damir Grgić.

Uspeh mladih Slovenk, ki so še pred enim letom igrale na evropskem prvenstvu divizije B, sta budno spremljala tudi Goran Dragić in Luka Dončić. Prvi jih je bodril preko družabnih omrežji, Dončić, ki se te dni nahaja na oddihu na hrvaški obali, pa je potrdil, da bo srebrna medalja še nekaj časa odmevala in bo dodatna spodbuda za ostale slovenske športne kolektive.

Nesterović: “Dekleta so pokazala kako se bori za dres s slovenskim grbom”

Dekleta do 20 let so srebrno medaljo osvojila le nekaj tednov po tem, ko je ženska članska reprezentanca prvič v zgodovini nastopila na evropskem prvenstvu v Pragi. "Ta reprezentanca je lahko zgled ostalim, tudi starejšim košarkarjem in košarkaricam. Dekleta so pokazala, kako se bori za dres s slovenskim grbom. Uspeh na evropskem prvenstvu je plod dolgotrajnega in načrtnega dela ter dokaz, da se lahko s pravo voljo in trdim delom doseže zelo veliko," je ob tem povedal generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije Rašo Nesterović.