Prekinitev diplomatskih stikov s posledičnimi gospodarskimi blokadami Katarja je plod načrtne provokacije, za katero so odgovorni Združeni arabski emirati (ZAE). Tako vsaj zatrjuje časnik Washington Post na osnovi izjav neimenovanih uslužbencev ameriških obveščevalnih služb, ki so jim predstavniki ZAE svoje načrte o razširjanju lažnih izjav katarskega emirja Tamima Bin Hamad El Tanija razkrili 23. maja, torej tik preden so se pojavile na spletnih straneh katarske državne tiskovne agencije QNA in prek njenega twitterja na družbenih omrežjih. QNA je hitro sporočila, da je bila žrtev računalniškega vdora ter da so pohvale na račun Hamasa in Irana, ki naj bi jih izrekel šejk, ponarejene, vendar so nekatere arabske države s Savdsko Arabijo na čelu umaknjene navedbe razglasile za uradno katarsko politiko in jo obtožile podpiranja mednarodnega terorizma.

Obveščevalni viri, na katere se sklicuje ameriški časnik, niso vedeli povedati, ali so Združeni arabski emirati hekerski napad na QNA izvedli sami ali pa so za plačilo najeli koga drugega. El Tanijevo povzdigovanje Irana kot »islamske velesile« in pohvale Hamasu, ki ga Izrael, ZDA, Evropska unija in še nekatere druge države uvrščajo deloma ali v celoti med teroristične organizacije, so Katarci nemudoma zanikali. To pa ni ustavilo Riada, da se je postavil na čelo ostrega ukrepanja s prekinitvijo diplomatskih in gospodarskih stikov z malo, a bogato polotoško državo na Arabskem polotoku, ki ga že dlje časa moti s svojo zunanjo politiko, podprto z denarjem iz bogatih nahajališč zemeljskega plina.

Zanikanja in novi pritiski

Navedbe Washington Posta so naletele na odločno zanikanje vlade Združenih arabskih emiratov. Njihov zunanji minister Anvar Gargaš jih je označil za popolnoma lažne, hkrati pa dodal, da bodo skupaj z Bahrajnom, Savdsko Arabijo in Egiptom, ki so v začetku prejšnjega meseca sprožili prekinitev diplomatskih stikov s Katarjem, slednjega privili še z novimi ukrepi, če ne bo izpolnil postavljenih ultimativnih zahtev. Med njimi so zaprtje katarskega veleposlaništva v Iranu z izgonom pripadnikov iranske revolucionarne garde iz Katarja in prekinitev diplomatskih stikov s Teheranom. Zahteva se tudi prekinitev finančne podpore in druge podpore Hamasu, Muslimanski bratovščini, Hutujem in nekaterim drugim skupinam, ki jih omenjena četverica in nekatere druge islamske države, ki so se pridružile prekinitvi stikov na različnih ravneh, obravnavajo kot grožnjo in zato uvrščajo med teroristične. Katar bi moral zapreti vrata arabski televizijski mreži Al Džaziri in njenim podružnicam, kot so Arabi 21, Rašd in Al Arabi Al Džadid, prekiniti pa tudi vojaško sodelovanje s Turčijo na svojih tleh in odreči gostoljubje nekaterim osebam, povezanim s prej omenjenimi skupinami in organizacijami. Postavili so mu tudi zahtevo po finančni odškodnini sorodnikom žrtev očitane zgrešene katarske politike ter po popolnem vojaškem, političnem, socialnem in gospodarskem povezovanju z arabskimi državami. Katar je ultimat zavrnil z ugotovitvijo, da sosede zahtevajo, da se odreče svoji suverenosti, česar »nikoli ne bo storil«.

Katar je v svojem odzivu na poročanje ameriških medijev navedel, da le potrjujejo, kar sam zatrjuje že od začetka krize konec maja, namreč da je žrtev zarote z računalniškim vdorom. V Washingtonu so potrdili, da mu je v preiskavi pomagal tudi njihov zvezni preiskovalni urad (FBI), britanski Guardian pa je že pred dnevi špekuliral, da bi lahko bili v ozadju ruski hekerji, ki se prodajajo najboljšemu plačniku. Veleposlanik Združenih arabskih emiratov pri Svetovni organizaciji Jusef Al Otaiba pa je bil neomajen: »Kar je resnica, je ravnanje Katarja. Financira, podpira in omogoča delovanje skrajnežev od talibanov do Hamasa in Gadafija. Spodbuja nasilje, opogumlja radikalizacijo in spodkopava stabilnost sosednjih držav,« je sporočil prek twitterja.