Oneplus 5 je izšel konec prejšnjega meseca in je glede zmogljivosti prava pošast. Izšel je v dveh različicah. Osnovna se lahko pohvali s 6 GB pomnilnika (ram) in 64 GB spomina, nekoliko dražja različica pa premore neverjetnih 8 GB pomnilnika in 128 GB spomina (to različico smo preizkusili). Tako velikega pomnilnika mnogi nimajo niti v namiznih računalnikih, kar poraja vprašanje, zakaj bi ga imeli na telefonu.

Ko temu dodate še izvrsten procesor za pametne telefone snapdragon 835 z osmimi jedri in grafično kartico adreno 540, dobite izredno odzivno napravo, ki se izkaže tudi pri igranju najzahtevnejših iger v Googlovi trgovini. Pri tem in pri uporabi zahtevnejših aplikacij se tako rekoč ne segreva niti med polnjenjem. Ker je mobilnik opremljen z režo za dve nano sim kartici, pa žal ne omogoča razširitve z dodatno spominsko kartico. Prav tako telefon ni vodoodporen, ima pa hiter čitalec prstnih odtisov. Vse skupaj poganja operacijski sistem oxygenos, ki je zelo minimalistična, skoraj neopazna predelava androida nougat, kar je pozitivno. To namreč pomeni, da ne vsebuje nepotrebne navlake, ki jo številni proizvajalci radi dodajajo, čeprav prej škodi kot koristi uporabniku.

Še eden v seriji tankih in velikih telefonov

Oneplus 5 je debel vsega 7,3 milimetra in kot večina tankih telefonov vzbuja občutek, da je narejen za uporabo z dodatnim zaščitnim ovitkom. Velikost zaslona je 5,5 palca diagonale, s skupno višino 154,2 milimetra pa je telefon za nekatere morda že prevelik. Nekatere predele zaslona je namreč že težko doseči, če ga držimo v eni roki. Kljub temu lepo sede v žep. Višina telefona gre delno na račun malce zastarelega dizajna, saj zaslon na vrhu in spodaj ne pride do roba, kar pa pride prav pri igranju iger z obema rokama.

Potarnamo lahko tudi nad ločljivostjo zaslona 1920 × 1080 pik in gostoto 401 pike na palec (ppi), kar je za paradne konje nekoliko malo, je pa zaslon amoled in ponuja lepo sliko. Manjša gostota pik bi lahko predvsem načela dolgoživost naprave, če se bo v naslednjih letih okrepila uporaba pametnih telefonov za navidezno resničnost, a razlika med tem in celo zasloni 4K, roko na srce, ni izrazita.

Zaradi dvojne kamere nalašč podoben iphone 7

Baterija obsega 3300 mAh, zaradi zmogljivega procesorja pa je obremenitev dovolj nizka, da pri normalni rabi zdrži ves dan in še ostane dovolj energije, da vas zjutraj zbudi budilka. Ena ura gledanja netflixov pri polni svetlobi poje vsega devet odstotkov baterije. Dodatne pohvale pa gredo OnePlusovemu ekspresnemu polnilcu dash, ki povsem izpraznjen telefon do vrha napolni v uri in 11 minut. Z drugimi polnilci se telefon polni z običajno hitrostjo, ob tem pa gre omeniti še, da uporablja kabel tipa USB-C, ki ima drugačen vtič za telefon kot starejši kabli USB za telefone.

Hrbtna kamera je dvojna in je tako v trendu. Primarna leča ima 16 MP, dopolnjuje pa jo še teleobjektiv z 20 MP. Ločljivost 16 MP premore tudi kamera na sprednji strani telefona. Fotografije zajema hitro, te so v dobri svetlobi zelo lepe in ostre, s slabšo osvetljavo pa se razumljivo poslabša tudi kakovost slik. Odločitev, da na zadnjo stran namestijo dvojno kamero, je vplivala tudi na videz mobilnika, ki je nalašč podoben iphonu 7. OnePlus zato ne bo prejel nobenih dizajnerskih nagrad, težko pa bo reči, da telefon ni lep. Ohišje telefona je kovinsko.