Uvod v novo sezono prve slovenske nogometne lige ni bil posrečen, saj sta novinca Ankaran in Triglav remizirala brez golov pred praznimi tribunami v Dravogradu. Maribor je vpisal prve tri točke proti lani neugodnemu Aluminiju, Domžalčani in Goričani pa so s porazoma plačali ceno nastopanja v kvalifikacijah za evropsko ligo.

Ljudski vrt videl odprto tekmo

Da, Maribor igra tudi v prvenstvu zares drugače. Po zmagi pri Zrinjskem je bila tudi tekma z Aluminijem bolj mladostna, poletna, polna priložnosti in odprta. Tak nogomet, kot ga Ljudski vrt najraje gleda. Vijoličasti so trenutno – tudi s tremi novinci v Ljudskem vrtu in štirimi spremembami od srede do sobote – tako videti in v taki formi, da so bili z minimalnim porazom dokaj zadovoljni še Kidričani.

Darko Milanič je čez poletje odpravil romb in novi sistem (4-2-3-1) podredil mlajšim igralcem. V taki igri po odhodu Dareta Vršiča in Milivoja Novakovića ne uživa le Valon Ahmedi. »Dela poteze, ki jih ima publika rada. Zamiži se, če kaj ne bo dobro narejeno. Take poteze bomo spodbujali,« je napovedal tudi trener Darko Milanič, a hkrati priznal, da se v Sloveniji ne da zmagovati z visoko razliko.

Za še boljši vtis je zmanjkal še kakšen zadetek, Maribor pa je vnovič imel en polčas vidno boljši, tokrat drugega. Za to je moral Milanič po polčasu spočiti Dina Hotića, poslati v igro Luko Zahovića, ki je stresel prečko z lobom, in na klop posaditi Blaža Vrhovca, za katerim ni najboljši teden in bo zaradi izključitve na prvi tekmi z Zrinjskim v sredo manjkal. Kot notranja rezerva in globok kader se je tokrat izkazal Aleks Pihler, spremljal je akcijo za gol, kjer je Jasmin Mešanović po protinapadu in nemoči obeh novih, mladih štoperjev Aluminija (Čagalj, Martinović) prispeval asistenco. »Ne bi se strinjal, da Pihler ni bil prva izbira med pripravami, dobival je enako minutažo kot drugi. Zahtevam in želim pa, da pokaže svojo umirjenost in talent. To je pokazal v drugem polčasu,« je Pihlerja pohvalil Milanič.

Za Jean-Claudea Billonga je poudaril, da se je z izjemo dveh nevarno netočnih podaj držal dogovorjenega, izbrane besede pa našel za Martina Kramarića, ki je debitiral v Ljudskem vrtu, po zadeti vratnici in zapravljenem zicerju pa je sam(ozavestno) dejal: »Saj bo še veliko priložnosti.«

Toda pri vijoličastih so pohvalili tudi Aluminij, spremenjeno moštvo, ki jo je lani prvakom najbolj zagodlo. Niso bili brez priložnosti, toda Ilija Martinović in Vedran Mesec sta bila pri zaključkih nezbrana. »Predstavili smo se v pozitivni luči, sploh glede na veliko rošado, ki smo jo opravili,« je povedal Milenko Potočnik, pomočnik Slobodana Gruborja, ki je odsedel še lansko kazen. Ni bil edini, svojo se oddelale tudi viole, ki so morale tekmo pospremiti na vzhodni tribuni. S sporočilom za sredo: »V Evropo gremo hrabro in zvesto!«

Na Koroškem brez golov in gledalcev

Premiera med Ankaranom in Triglavom ni bila na prvoligaški ravni. Ker so Ankarančani prepozno prijavili tekmo na upravno enoto, so bila vrata dravograjskega stadiona zaprta. Nekoliko več od igre so imeli Kranjčani, vendar jim priložnosti ni uspelo pretvoriti v zadetek. »Naporna tekma! Moramo biti zadovoljni. Igralci so bili zaradi dolge vožnje utrujeni. Remi je realen prikaz razmer na igrišču. Igrali smo pogumno. Večina igralcev na začetku priprav ni bila v dobri formi, vendar se stanje izboljšuje. Verjetno bomo dobili še kakšno okrepitev, da bo igra bolj tekoča,« je povedal trener Ankarana Vlado Badžim, medtem ko je Anton Žlogar takole povzel svoj debi na klopi Triglava: »Tako kot konkurenca se še vedno lovimo v igri. V drugem polčasu smo bili boljši. Videl sem veliko pozitivnih stvari. Prva liga je močnejša od druge.«

Domžalčani in Goričani so se z evropskih preizkušenj vrnili šele v petek zjutraj, zato sta trenerja premešala začetni postavi. Domžalčani so v primerjavi z gostovanjem na Islandiji nastopili brez petih nosilcev igre, Goričani pa so v Krškem spočili šesterico prvokategornikov s tekme v Grčiji. Domžalam se je v Velenju poznala utrujenost, saj je bil Rudar nevarnejši v napadu. Domači so povedli po golu novinca Milana Tučića, ki je lani v tretji ligi za Bravo proti Lescam dosegel osem golov, danes pa je domžalska obramba pozabila nanj, saj je zadetek z glavo dosegel brez skoka. Še pred odhodom na odmor so gostje izenačili po hudi napaki vratarja Mateja Radana, ki je zgrešil žogo. V odprti tekmi se je sreča nasmehnila Rudarju, ki je tik pred koncem znova povedel. Odločilni gol je dosegel Jakob Novak, ki za Rudar igra kot posojeni nogometaš Olimpije. Gorici je spodrsnilo v Posavju (1:2). Na začetku drugega polčasa je oba gola za Krško dosegel Miljan Škrbić.

Pari prihodnjega kroga, petek ob 18. uri: Aluminij – Krško, sobota ob 16.50: Triglav – Maribor, ob 20. uri: Rudar – Ankaran, nedelja ob 18. uri: Domžale – Celje, ob 20.20: Gorica – Olimpija.