Kaj mora vsebovati neki dogodek ali sosledje dogodkov, da jih lahko poimenujemo festival?

Glede na to, da imamo danes festivale nakupov ali festival v McDonald'su, očitno ni pomembno, da je to manifestacija nečesa izjemnega, ampak gre enostavno za oznako druženja, sproščenega dogodka, ki mu organizatorji želijo nadeti praznični značaj.

Beseda festival se je v slovenščini pojavila v začetku 20. stoletja, v časopisih večkrat v navezavi na Dvořakove koncertne uspehe, ki so imeli obeležja spektakla. Ko se je beseda bolj udomačila, je festival pridobil značaj revialne prireditve, kjer se predstavlja jagodni izbor po navadi umetnosti, največkrat glasbe in gledališča ter filma. Danes bi lahko rekli, da je ta oznaka zlorabljena. Kaže pa na družbena nagnjenja k proizvajanju nekega ugodja, zabave, spektakularnosti, ker so zraven nujno tudi mediji.

Slovenija, dežela festivalov, ima na eni strani majhne, žanrsko specifične festivale, kot sta Jazz Cerkno ali kreativni tabor Sajeta, na drugi pa festivale s pretencioznostjo velikih, kot je Ljubljana Festival ali Festival Lent, kjer se prilagajajo okusu široke množice.

Kar zadeva samo kategorizacijo festivalov, kot že rečeno, lahko ta požre vse mogoče stvari. Običajno gre za krajše dogodke, ki se zvrstijo v nekaj dnevih, nekateri so sicer razpotegnjeni čez štiri mesece, razlike med festivali pa so velike. Pomembna razlika je v samem namenu festivala, torej čemu ga organizatorji sploh delajo. E

Prebrali ste manjši del članka,
če želite nadaljevati z branjem, se morate prijaviti, registrirati ali naročiti.

Registrirajte se povsem brezplačno - vsak mesec imate poleg vseh odprtih vsebin brezplačni dostop do 4 zaklenjenih člankov na spletnem portalu Dnevnik.si ter v mobilni aplikaciji Dnevnik.si.

NAROČI SE PRIJAVI SE

Še niste registrirani? Registrirajte se tukaj.

nagradna igra