S tekmo med novincema v prvoligaški konkurenci Ankaranom in Triglavom se pred praznimi tribunami v Dravogradu začenja 27. sezona državnega prvenstva v nogometu. Glavni favorit za naslov prvaka je Maribor, med vodilne klube spadajo vsaj še Olimpija, Domžale in Gorica. Glede na slabe razmere v prvi ligi je pričakovati, da se bo preostala šesterica borila za obstanek. Celje in Rudar sta prekinila sodelovanje s spornimi vlagatelji in občutno spremenila zasedbi. Manj kakovosti je tudi v Krškem in Kidričevem, največja zmešnjava pa vlada v Ankaranu. V minuli sezoni šele tretjeuvrščeno moštvo druge lige je sedež kluba prijavilo na Bonifiki, vendar so jim odrekli gostoljubje tako v Kopru in Ajdovščini kot Sežani, zato bodo domače tekme igrali na Koroškem. Vse tekme prve lige bosta prenašali komercialni televiziji.

ANKARAN – TRIGLAVdanes ob 18. uri, sodnik: Obrenović

Je Ankaran sploh zrel za nastopanje med prvoligaši? Zgodovinsko priložnost mu je omogočila nogometna zveza. Ankarančane je povabila v prvo ligo zaradi licenčnih težav novega četrtoligaša iz Kopra, ki se je pritožil na mednarodno častno razsodišče, a so v Lozani njegovo vlogo že zavrnili.

Ankarančani so v minuli sezoni spletli prijateljske vezi na Obali, kamor so preselili tudi domovanje, a so se odnosi med vodilnimi funkcionarji kmalu skrhali. Klub je po uvrstitvi v prvo ligo postal brezdomec in šele tik pred začetkom prvenstva dobil potrditev, da bo domače tekme lahko prirejal v Dravogradu, ki je 225 kilometrov oddaljen od sedeža kluba. Ker je vodstvo Ankarana zamudilo prijavo tekme na upravno enoto, bo premiera nove sezone minila za zaprtimi vrati koroškega stadiona, kar kvari ugled tekmovanja, regularnost lige pa se je ravno zaradi ankaranske zmešnjave že večkrat znašla pod vprašajem.

Ankaran ima od deseterice prvoligašev najmanj konkurenčno moštvo, zato ne presenečajo serijski porazi na pripravljalnih tekmah. Z moskovsko Lokomotivo so denimo izgubili kar z 0:10, potem ko so na igrišče poslali rezerviste. Večje ambicije imajo v Kranju, kjer si obetajo enakovreden boj za obstanek. Triglav je generalko pred startom v novo sezono visoko izgubil – turški podprvak Istanbul je bil na Gorenjskem boljši s 4:1. Naš namig: 2.

Verjetni postavi – Ankaran: Paal, Mate, Badžim, Pahor, Gliha, Delgado, Lukanc, Angov, Dodlek, Vodeb, Kidrič, Triglav: Džafič, Arh-Česen, Zec, Gvardjančič, Gajič, Robnik, Bukara, Ovsenek, Poplatnik, Žurga, Mlakar.

MARIBOR – ALUMINIJdanes ob 20.20, sodnik: Balažič

Že res, da so še sveži vtisi iz Mostarja, kjer si je Maribor prigaral zmago (1:2). In še bolj je res, da so čakali na včerajšnji žreb in izvedeli, da bodo, če gredo v sredo čez Zrinjski, tekmovali s severnjak, ali na Ferskih otokih (Hafnarfjordur) ali Islandiji (Vikingur), toda za Darka Milaniča je bila misel samo ena: »Kakor koli vzamemo, je to tekma, ki zdaj šteje najbolj, prvenstvo je prioriteta.«

Na poti do štirinajstega naslova je sosednje Kidričevo odščipnilo vijoličastim največ – kot leto poprej Zavrč. Prav v sendviču evropskih tekem z Gabalo so lani šumari vzeli skalp Mariboru in mu nato snedli še po točko in ga naposled še enkrat premagali. A tisto je bil precej drugačen Aluminij, je pa Slobodan Grubor lani pokazal, da se zna hitro prilagoditi situaciji. »Aluminij ni bil neprijeten tekmec le v zadnjih sezonah, zahtevna preizkušnja bo, a ji bomo kos. Čim prej bomo poskušali streti nasprotnika. Ni pričakovati, da ne bi imeli odlične tekme,« je ocenil Milanič. Rotacij, je dodal, za vsak primer ne bo preveč – da ne bi ponovil lanske napake? »Ne bom razmišljal o tisti tekmi, ker je igralo neuigrano moštvo. A to ne pomeni, da se bomo lahko sprehajali.« Najbrž res ne, Aluminij je ostal brez adutov obrambe (Zeba, Kocić) in napada (Kramer, Bizjak), vendar so pripeljali Ibrahima Mensaha in zadnji hip še Marka Nunića. Naš namig: 1.

Verjetni postavi – Maribor: Handanović, Viler, Billong, Rajčević, Palčič, Vrhovec, Pihler, Kramarić, Hotić, Mešanović, Tavares. Aluminij: Janžeković, Vezjak, Petrovič, Čagalj, Škoflek, Martinović, Muminović, Mesec, Mensah, Tahiraj, Jakšić.

KRŠKO – GORICAjutri ob 18. uri, sodnik: Skomina

V Krškem so ob odmevni menjavi na klopi poskrbeli tudi za veliko sprememb v igralskem kadru, v katerem ni več enega najbolj izkušenih Dejana Urbanča, ki je sklenil igralsko kariero. Tretjo zaporedno prvoligaško sezono bodo poskusili nadgraditi z mariborsko legendo na klopi Stipetom Balajićem, ki je po stažu mlad trener in v vseh pogledih pred velikim izzivom. »Vsake tekme se bomo lotili posebej. Lahko je reči, da bomo igrali napadalno, a moram še spoznati, kako lahko ta ekipa igra s kom,« razmišlja pred ognjenim krstom. Na drugi strani bodo Goričani preverili, kakšen bo preskok z evropskega prizorišča. V nogah imajo tri močne tekme, v glavah pa malce drugačen ritem v zadnjih dneh, ko so ob povratku iz Aten izgubili eno noč spanja. »Nobena tekma v našem prvenstvu, ki je zelo specifično, ne bo lahka. Želimo začeti s polnim izkupičkom, saj se zavedamo, da je naš prvi cilj ohraniti in nadgraditi raven, ki smo jo postavili v lanski sezoni. Dovolj časa smo skupaj in tudi dovolj uigrani, da lahko naredimo še en korak naprej,« je prepričan kapetan Alen Jogan.

Čeprav sta bili ekipi v lanski sezoni na različnih koncih lestvice, pa sta bili v medsebojnih dvobojih izenačeni: dvakrat sta remizirali in po enkrat zmagali, s tem, da so Goričani vse tri točke prinesli iz Krškega, kjer so februarja slavili z 2:1. Naš namig: 2.

Verjetni postavi – Krško: Zalokar, Šturm,  Krajcer, Dušak, Jakolić, Kovačič, Jovanović, Jurina, Gatarić, Mujan, Mandić. Gorica: Sorčan, Celcer, Gregorič, Kapić, Filipović, Kolenc, Grudina, Osuji, Žigon, Kavčič, Jogan.

RUDAR – DOMŽALEjutri ob 18. uri, sodnik: Kajtazović

Očitno bodo Domžale podaljšale evropsko poletje, kar bi lahko vplivalo na začetek sezone v državnem prvenstvu. Uvodne tekme bodo razkrile, kako dolgo klop imajo ob Kamniški Bistrici, saj je vzporedno igranje tekem v dveh tekmovanjih vedno naporno.

Domžale so še vedno pod vtisom četrtkove večerne zmage na Islandiji, a bodo morali igralci hitro preklopiti na novo raven tekmovanja. Moštvo ni pod večjim pritiskom, saj se vodstvo kluba izogiba napovedim o naskoku na vrh. Delo z obetavnimi nogometaši je še vedno med prioritetami kluba. »Napor je peklenski in tudi dolga potovanja bodo zahtevala svoj davek. Treba je biti miren in pameten pri izbiri igralcev,« pravi trener Domžal Simon Rožman, ki znova dokazuje strokovno znanje pri delu z mladimi igralci.

Rudar veliko stavi na vrnitev trenerja Marijana Pušnika, ki v karieri še ni osvojil nobene lovorike. Pušnik je po spodletelih poskusih pri Hajduku in Olimpiji stopil korak nazaj, saj Rudar ne spada med konkurente za najvišja mesta. Pušnikova moštva običajno najboljše igrajo na začetku prvenstva, ko bosta velenjski dres še vedno nosila najboljša strelca minule sezone John Mary in Dominik Glavina. Pušnik pravi, da ju bodo v Velenju stežka zadržali, proračun kluba pa po prekinitvi sodelovanja s srbskimi vlagatelji znaša le še 500.000 evrov. Plače za igralce so znižali kar za polovico. Naš namig: 0.

Verjetni postavi – Rudar: Radan, Mužek, Husinec, Vuklišević, Črnčič, Bolha, Bijol, Trifković, Radić, Tučić, Mary, Domžale: Milić, Vetrih, Firer, Širok, Bizjak, Repas, Matjašič, Blažič, Dobrovoljc, Balkovec, Husmani.

OLIMPIJA – CELJEjutri ob 20.20, sodnik: Jug

Prvi plačnik Olimpije Milan Mandarić je po dveh letih napovedal delo na dolgi rok. Obljubil je, da bo imelo moštvo kmalu slovenski pridih, čeprav v tem trenutku plačuje kar petnajst tujih nogometašev, kar je več kot polovica igralskega kadra.

Pri Olimpiji nihče več ne govori o evropskem polomu proti Vaasi. Dosedanje tekme niso ponudile razlogov za optimizem, a je Milan Mandarić vseeno jasen: »Olimpija se mora vrniti na prvo mesto. Tudi evropski velikani imajo številne tuje igralce, Olimpija pa je slovenski Juventus, Inter ali Arsenal. Tako kot vsak ugleden klub je tudi Olimpija pod neprestanim pritiskom.« Vodstvo kluba je tako kot lani zamudilo z okrepitvami, a je prvi kadrovik Mladen Rudonja pojasnil, da večini igralcev pogodbe potečejo šele zadnji dan v juniju. Pred vrati Olimpije je Argentinec s slovenskim potnim listom Andres Vombergar, ki ga pričakujejo prihodnji teden, kmalu bodo začeli tudi prodajati igralce.

Trener Igor Bišćan je v torek naposled prejel ustrezno licenco. Klub je z okrepitvami ugodil njegovim željam, zato verjame, da ima Olimpija dovolj močan igralski kader, da lahko postane prvak: »Na vsakem položaju imamo zamenjave, kar povečuje konkurenčnost. Igrali bomo resen nogomet.« Nekaj odgovorov bo dala že premiera s prenovljenim Celjem, ki je opazno slabše kot lani. Naš namig: 1.

Verjetni postavi – Olimpija: Vidmar, Ilić, Mitrović, Bajrić, Štiglec, Tomić, Čanađija, Abass, Brkić, Oduwa, Benko, Celje: Rozman, Brecl, Džinić, Jazbec, Travner, Pungaršek, Pišek, Šušnjara, Požeg Vancaš, Dangubić, Lupeta.