Kakšno kariero bo posameznik imel, je odvisno od njegovih vrednot, ciljev in samoiniciativnosti. Vse bolj se namreč kaže, da je sosledje šolanje in zaposlitev za nedoločen čas porušeno, zato je pomembno, da posameznik, še posebno mladi, ki začenjajo graditi svojo kariero, kar naj se začne že med šolanjem, poznajo svoje talente in nadarjenost, starši pa naj jih na podlagi tega usmerjajo.

»Ustvarjalnost, navdušenje, entuziazem, so ključne lastnosti, ki jih bomo morali posvojiti. Navdušenje, lahko rečemo tudi strast, je tista, ki nas žene naprej, da raziskujemo, se nenehno učimo in predvsem poiščemo rešitve za izzive, ki se vsak dan postavljajo pred nas. In prav to pri novih sodelavcih že zdaj iščejo tudi podjetja,« razmišlja Sanda Jerman, skrbnica ključnih kupcev in vodja projektov HR pri mojazaposlitev.si v pogovoru o tem, kaj bodo podjetja iskala čez pet in več let.

Vztrajnost in delavnost

Napovedi, kaj se bo dogajalo na trgu dela, so sicer težke, trenutno pa je še vedno veliko neskladje med potrebami podjetij in ponudbo, saj rastoča podjetja, ki tudi največ zaposlujejo, potrebujejo predvsem tehnični kader. »Sicer pa futuristi napovedujejo, da bodo sedanji šolarji opravljali 60 odstotkov poklicev, ki jih zdaj sploh še ne poznamo, nastajali pa bodo z veliko hitrostjo in pod vplivom sprememb, ki jih narekujejo avtomatizacija, robotizacija in vse večja povezanost sveta. Staršem polagam na srce predvsem, da otroke usmerjajo v to, kar delajo s strastjo, pomembno pa je, da jim privzgojijo vztrajnost, delavnost in vseživljenjsko učenje,« poudarja Sanda Jerman. Po splošnih ocenah bodo šli poklici v korak s tehnologijami, ki so prisotne že danes, novih materialov in tehnologij, ki jih šele odkrivamo. Ponavljajoče operacije se bodo avtomatizirale, kar pomeni več poklicev na področju upravljanja te tehnologije. Zaradi avtomatizacije bo del poklicev ugasnil, se bodo pa zato na drugi strani pojavili poklici, ki bodo skrbeli za opolnomočenje posameznika, vse več jih bo tudi na področju skrbi za starejše, saj se naša družba vse bolj stara.

»Dokaz za to, da šteje strast do dela in učenja, so tudi nekateri naši sodelavci, ki so diplomirani družboslovci, ki so sicer težko zaposljivi, vendar se pri nas izkazujejo za super strokovnjake,« je nedavno poudarila Ilijana Šuligoj Javornik, vodja kadrovske službe v RLS merilna tehnika, kjer so nedavno zaposlili diplomirano antropologinjo, ki svoje znanje nadgrajuje s študijem poslovne informatike.

Iščite stik s prakso

Ilijana Šuligoj Javornik mladim svetuje, da izberejo študij, ki jih iskreno zanima. »Iz študentskih let naredite največ, kar je mogoče. Bodite samoiniciativni, povezujte se z delodajalci, iščite priložnosti za stik s prakso, za spoznavanje podjetij, spoznavajte delo v njih in kaj zaposlovalci od sodelavcev pričakujejo. Če vas žene strast, boste prej ali slej dobili ali si celo sami ustvarili pravo priložnost.«

Sicer pa je Jermanova prepričana, da lahko starši dajo svojemu otroku najboljšo popotnico s tem, da ga na trg dela pripravijo z delovnimi navadami in mu privzgojijo vseživljenjsko učenje. »Še nikoli ni bilo toliko priložnosti in spodbud, da se aktivno vpnemo v okolje. V Sloveniji je veliko projektov, tudi podjetniških, kampov za urjenje in poletnih delavnic, kjer si mlad človek lahko nabere dragocene izkušnje in zgradi socialno mrežo. Bistveno je, da mladim privzgojimo delovne navade in da delajo tudi, kar jim ni najbolj pogodu. Predvsem pa ne smejo biti oropani izkušnje. Z izkušnjami bodo spoznali, kaj jih najbolj veseli.«