»Z organizacijo je komuniciral prek spleta in prejel nalogo, naj napade tuje turiste na plaži v Hurgadi,« je o stikih napadalca z IS po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal neimenovani varnostni vir.

Francoska tiskovna agencija AFP medtem ob sklicevanju na sodne in varnostne vire piše, da je napadalec, ki so ga prijeli takoj po napadu, med zaslišanjem priznal, da »deli ideje džihadistov«. Islamska država sicer doslej še ni prevzela odgovornosti za napad.

Nož kupil tik pred napadom

28-letni diplomant Abdel Rahman Šaban iz province Kafr al Šekj na severu Egipta je v Hurgado prišel v petek, tam pa je kupil tudi nož, s katerim je izvedel napad. Na plaži hotela Zahabia je ubil Nemki in ranil še dve ženski, nato pa odplaval na sosednjo plažo in napadel še najmanj dve osebi v resortu Sunny Days El Palacio, preden so ga obvladali varnostniki in drugi gostje. Uradno so ga aretirali in ga zaslišujejo.

Motiv za dejanje še ni znan, navaja Spiegel. Po navedbah prič pa naj bi bil napadalec star okoli 20 let in je napadal izključno tujce. »Umaknite se, nočem Egipčanov,« naj bi kričal med dejanjem.

Umrli naj bi nemški državljanki

Egiptovska državna informacijska služba SIS je potrdila, da sta umrli nemški državljanki, ki sta najverjetneje živeli in delali v mestu. Nemško zunanje ministrstvo navedb o smrti nemških državljank sicer še ni potrdilo, so pa napad obsodili. »Najostreje obsojamo to strahopetno in nizkotno dejanje, ki se zdi usmerjeno proti dopustnikom, ki so zgolj želeli neobremenjeno in prijetno preživeti čas na morju,« je dejal tiskovni predstavnik ministrstva.

Identiteta poškodovanih medtem še ni jasna, dodaja nemški časnik Spiegel na svoji spletni strani. Ruska tiskovna agencija Interfax tako ob sklicevanju na konzulat poroča o eni ranjeni ruski državljanki. Češko zunanje ministrstvo je potrdilo, da je bila v napadu v nogo ranjena 36-letna češka turistka, ki pa ni v življenjski nevarnosti. Še dve turistki naj bi bili Armenki.