Vendar se Severna liga razlikuje od preostalih. Na zadnjih lokalnih volitvah je Salvinijeva stranka v koaliciji s strankami desnice gladko premagala levico in prevzela županske položaje tudi v takšnih trdnjavah levice, kot sta Genova in L'Aquila. Stranki, ki se je zavzemala za odcepitev severne Italije od slabše razvitega juga, je šlo zelo dobro tudi v mestih južno od Rima. Salvini je Severno ligo iz karikature pod vodstvom Umberta Bossija preoblikoval v najbolj upoštevanja vredno politično stranko italijanske desnice.

Severno ligo ste preoblikovali v nacionalno stranko. Kako vam gre na jugu Italije?

Zmagali smo v nekaterih občinah v Laziu in Abruzzu. Na Siciliji imamo šestdeset občinskih svetnikov, naši prvi lokalni funkcionarji so na položajih v Puglii in Campagni. Resno smo začeli preoblikovati politiko, ki prevladuje zadnjih dvajset let. Pred tem smo bili daleč in smo se hoteli še bolj oddaljiti.

V čem se Severna liga razlikuje od preostalega italijanskega političnega sveta?

Naša stranka ima o mnogih stvareh popolnoma jasne ideje, po katerih se razlikuje od drugih političnih strank. Da ne bi bilo nesporazumov – vse smo predložili v parlamentu kot zakonske predloge. Na prvem mestu zahtevamo radikalno znižanje davkov. Predlagamo enotno davčno stopnjo za vse. Natančno hočemo vedeti, od kod prihaja denar v državno blagajno in kam odteče. Absolutno jasne ideje imamo tudi o nadzoru na mejah. Ko govorimo o monetarni suverenosti, reformi šole in pokojninski reformi, nočemo nikakršnega sodelovanja z Demokratsko stranko Mattea Renzija in levico in natančno vemo, kako vse troje izpeljati.

Nameravate na parlamentarnih volitvah skleniti zavezništvo s Silviom Berlusconijem, Brati Italije in drugimi tradicionalnimi desnimi strankami?

Vse je odvisno od tega, kakšne programe bodo predstavili. Če bodo pokazali jasen, podpisan in verificiran program, s katerim se bomo strinjali, ne vidim razloga za to, da ne bi sodelovali. Če pa se bodo v programih sprenevedali, da gredo v Italiji stvari dobro, in se izogibali razpravam o ključnih vprašanjih, potem pač ne. Naše sodelovanje ni odvisno od tega, kdo naj bi bil predsednik vlade ali kakšna naj bi bila volilna zakonodaja. Sodelovali bomo samo pri sinhroniziranem projektu za Italijo in Evropo, ki bo temeljil na skupnih političnih idejah.

Načrt pretvorbe Severne lige v nacionalno stranko se vam je na zadnjih lokalnih volitvah bogato obrestoval. Kaj pa se je zgodilo s Severno ligo Umberta Bossija in Gianfranca Miglia? Onadva sta si prizadevala za osamosvojitev Padanije od južne Italije in se ukvarjala s podobnimi temami, ki so bile v nasprotju z idejo nacionalne politike.

V Lombardiji in Benečiji bosta 22. oktobra potekala referenduma, ki temeljita na zahtevah po avtonomiji. Severna liga se ni odpovedala nobenemu od svojih zgodovinskih projektov, ampak jih še krepi. Začela pa je rasti in se zaveda vsega, kar se dogaja v svetu okoli nje. Pred dvajsetimi leti, ko s

Prebrali ste manjši del članka,
če želite nadaljevati z branjem, se morate prijaviti, registrirati ali naročiti.

Registrirajte se povsem brezplačno - vsak mesec imate poleg vseh odprtih vsebin brezplačni dostop do 4 zaklenjenih člankov na spletnem portalu Dnevnik.si ter v mobilni aplikaciji Dnevnik.si.

NAROČI SE PRIJAVI SE

Še niste registrirani? Registrirajte se tukaj.

nagradna igra