Med bolniki s posebej hudimi opeklinami, ki so jih zdravili v UKC Ljubljana, je bila mlada ženska, ki je imela prizadetih kar 90 odstotkov kože. Večkrat so se zbali za njeno življenje, se spominja dr. Uroš Ahčan, predstojnik kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline v UKC Ljubljana. »Ali bo bolnik ob tako visokem odstotku poškodovane kože okreval, je odvisno tudi od tega, ali ima še kakšne druge pridružene zdravstvene težave in poškodbe, ali ima tudi opekline dihal, pomembna je starost poškodovanca… Nevarne so tudi kasnejše okužbe.«

Mlada bolnica je potrebovala vrsto operacij, a je lahko po večmesečnem bolnišničnem zdravljenju odšla domov. Poškodovanci z opeklinami pa v ljubljanskem kliničnem centru včasih ostanejo tudi po vse leto. Pri njihovem zdravljenju in negi sodeluje vrsta strokovnjakov, potrebujejo pa tudi veliko dragih zdravil. »Tudi sodobni kožni nadomestki so izredno dragi. Eden od nadomestkov v velikosti dlani, kar pomeni približno odstotek skupne telesne površine, stane 1250 evrov. Že samo to lahko stane več deset tisoč evrov.« Bolnišnica za takšno zdravljenje, ki prinese tudi več kot 200.000 evrov stroškov, od zdravstvene blagajne dobi manj kot polovico, pravi dr. Ahčan. Izračuni UKC Ljubljana kažejo, da za zdravljenje opeklin z zapleti ali hudimi spremljajočimi boleznimi pri posameznem pacientu namenijo okoli 296.000 evrov, zdravstvena blagajna pa jim pri tem prizna le dobrih 135.000 evrov.

Denarja je premalo tudi pri rekonstrukcijah dojk za ženske, ki so prebolele raka. Teh operacij si pacientke ne želijo le zaradi videza in psihološkega počutja. Nedavna študija, ki so jo opravili slovenski strokovnjaki, je pokazala, da bolnice, ki po operaciji ostanejo brez ene dojke, pogosto trpijo zaradi bolečin v hrbtenici, to pa moti tudi njihovo držo in celo hojo. »S ceno storitev, ki naj bi pokrila tudi delo in amortizacijo, ne poplačamo niti materiala, ki ga uporabljamo pri rekonstrukcijah dojk. Pred mesecem me je vodstvo kirurške klinike opozorilo, da smo ob približno 260 bolnicah, ki smo jim opravili rekonstrukcijo s silikonskim vsadkom, pridelali več kot pol milijona evrov izgube,« je povedal Uroš Ahčan.

Tako rekonstrukcijo dojk kot zdravljenje težkih opeklin v slovenskem zdravstvu opravljajo le v ljubljanskem in mariborskem univerzitetnem kliničnem centru. Izkušnje zdravnikov kažejo, da bolnišnicam velik del finančnih težav prinašajo ravno najtežja zdravljenja, ki zahtevajo največ znanja.

Kdo je rezal

V bolnišnicah medtem tarnajo, da je njihovo delo v celoti podcenjeno. Po začasnem olajšanju se cene zdravljenj, po katerih se pri svojih plačilih ravna zdravstvena blagaj

Prebrali ste manjši del članka,
če želite nadaljevati z branjem, se morate prijaviti, registrirati ali naročiti.

Registrirajte se povsem brezplačno - vsak mesec imate poleg vseh odprtih vsebin brezplačni dostop do 4 zaklenjenih člankov na spletnem portalu Dnevnik.si ter v mobilni aplikaciji Dnevnik.si.

NAROČI SE PRIJAVI SE

Še niste registrirani? Registrirajte se tukaj.

nagradna igra