Dr. Tina Bregant opravlja še specializacijo iz rehabilitacijske medicine in je med zdravniki, ki so se uprli oženju izbire bodočega delovnega mesta. Mladi zdravniki so začeli v zadnjih mesecih glasneje opozarjati tudi na težavne razmere, v katerih zdravijo bolnike.

Doslej so se mlajši zdravniki redko javno oglasili. Kaj se je spremenilo?

Stanje v zdravstvu se sistematično slabša iz leta v leto. Ne gre le za trenutno zdravstveno politiko in zakonodajo, ki jo sprejema vlada. Zdravstveni resor je bil namreč v preteklih letih najdlje brez ministrov s polnim mandatom. Vsi čakamo, da se bo nekaj zgodilo, pa se ne. Morda smo se tudi mlajši zdravniki predolgo zanašali na to, da bo težave nekdo reševal namesto nas.

Koliko se te težave kažejo v rehabilitacijski medicini, za katero se boste specializirali?

Trenutno sem res zaposlena na URI Soča, nimam pa še licence s tega področja in torej na njem še ne morem samostojno delati. Vidim pa, da so nekateri kolegi – ne le zdravniki – res preobremenjeni, saj jih je premalo za vse potrebe, bolniki pa zato čakajo na obravnavo. Prej sem delala kot pediatrinja v osnovnem zdravstvu, kjer ob koncu uradnega urnika ambulant pogosto ostane še po deset čakajočih pacientov, zdravnik pa jim ne more kar zapreti vrat.

Videla sem tudi stiske družinskih zdravnikov, ko njihov pacient ni dočakal posega, ki ga je potreboval. Do neke mere razumem, da med bolnikom in zdravnikom stojijo tisti, ki odpirajo mošnjiček. A to je treba povedati na glas. Ni zdravnik tisti, ki odloča, kaj bo javno zdravstvo bolniku omogočilo.

Je kdaj preskopo tudi do otrok?

Slovenski zdravstveni sistem je v primeru otrok za zdaj kar primerno dostopen. Nekaj časa sem v Londonu delala na bolnišničnem oddelku za otroško nevrologijo. Tam je bilo kljub nacionalnemu zdravstvenemu sistemu zelo očitno, kdo si lahko privošči kakšno pomoč za svojega otroka.

To pa seveda ne pomeni, da v Sloveniji nekaterih stvari ni treba izboljšati. Dobrodošel je na primer predlog zakona o celostni zgodnji obravnavi predšolskih otrok s posebnimi potrebami (intervju smo opravljali še pred včerajšnjim glasovanjem o predlogu zakona v parlamentu). Obravnavo teh otrok je treba pazljivo načrtovati, pri njej pa morajo sodelovati ne samo zdravniki in fizioterapevti, ampak – odvisno od otrokovih potreb – tudi logopedi, psihologi, socialni delavci… To je bilo treba uzakoniti, da bi veljalo od Primorske do Prekmurja. Doslej dostopnost namreč ni bila enaka na vseh območjih. Ravno v regijah, kjer se že tako pogosteje ubadajo z revščino in eksistencialnimi problemi, so imeli za otroke s posebnimi potrebami na voljo manj podpore.

Zakaj ste se kot pediatrinja z doktoratom iz nevropediatrije odločili še za dodatno specializacijo?

Želela sem delati z otroki s posebnimi potrebami. Pri osemnajstih letih sem bila sicer prepričana, da sem izrazit naravoslovec. Takrat bi vam rekla, da sem se za medicino odločila, da bi raziskovala. Tudi na izmenjavo v Romunijo sem se sprva odpravila zato, da bi opravljala meritve v mednarodno priznanem laboratoriju. A tam sem srečala otroke, ki so odraščali v sirotišnicah v Ceausescujevem režimu. Ta je po eni strani prepovedal kontracepcijo, po drugi strani pa je otroke iz revnih družin, v katerih zanje niso mogli poskrbeti, množično nameščal v sirotišnice. Z večino teh otrok ni bilo ob rojstvu nič narobe, a se je pokazalo, da imajo po letih v sirotišnici pomembne zaostanke v razvoju. Zaradi manjših možganov so imeli tudi manjše glave. Poleg tega so njihovi možgani delovali drugače, kot bi delovali, če bi ti otroci odraščali v ljubečem družinskem okolju.

Izkazalo se je, da so v razvoju zaostali zato, ker v kritičnem zgodnjem obdobju niso bili deležni skrbi odraslega, ka

Prebrali ste manjši del članka,
če želite nadaljevati z branjem, se morate prijaviti, registrirati ali naročiti.

Registrirajte se povsem brezplačno - vsak mesec imate poleg vseh odprtih vsebin brezplačni dostop do 4 zaklenjenih člankov na spletnem portalu Dnevnik.si ter v mobilni aplikaciji Dnevnik.si.

NAROČI SE PRIJAVI SE

Še niste registrirani? Registrirajte se tukaj.

nagradna igra