Verjetnost, da bo že na naslednjem zasedanju prišlo do dviga obrestne mere, se je tako znižala. To je pripomoglo, da je Dow Jones Industrial, ki vključuje 30 tako imenovanih »blue-chip« delnic največjih ameriških korporacij, dosegel svojo najvišjo vrednost v zgodovini. S tem je še nadgradil letošnje donose. Če upoštevamo tudi izplačane dividende, je letošnji donos že nad desetimi odstotki. To velja tudi za obsežnejši S & P 500 ameriški delniški indeks, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq porastel še za dodatnih sedem odstotkov.

Letošnje donosnosti so sicer za vlagatelje iz evroobmočja bistveno nižje, saj je evro proti ameriškemu dolarju pridobil skoraj devet odstotkov. To je tudi posledica percepcije vlagateljev o divergentni monetarni politiki dotičnih centralnih bank, kar se je še nekoliko bolj odrazilo pri zadnjih javnih govorih najvidnejših predstavnikov teh ustanov. Evropska centralna banka z njenim predsednikom Mariom Draghijem je tako denimo v zadnjem času nekoliko zaostrila retoriko glede zaostrovanja njene monetarne politike. Prvi dvig ključne obrestne mere z več kot 50-odstotno verjetnostjo tržni udeleženci vidijo na njenem zasedanju v juniju naslednjega leta.

Začela se je sezona objav poslovnih rezultatov za drugo letošnje četrtletje in čeprav je do zdaj objavilo zgolj pet odstotkov vseh družb v indeksu S & P 500, končni rezultati pa bodo lahko precej drugačni, so prve objave spodbudne. V povprečju smo videli tako rast dobičkov kot tudi prihodkov družb, rasti pa so bile v povprečju tudi višje od pričakovanj analitikov. Če se bo ta trend nadaljeval in če ne bo večjih nepredvidljivih negativnih dogodkov, se po moji oceni ni treba posebej bati za gibanje tečajev v bližnji prihodnosti.