Dvajset let je minilo, odkar je ameriška teniška igralka Venus Williams prvič nastopila v Wimbledonu, osem let od njenega zadnjega finala, devet let od zadnje, pete finalne zmage. Pri 37 letih je dosegla nov mejnik, potem ko je v polfinalu s 6:4, 6:2 po 73 minutah premagala domačinko Johanno Konta. »Vem, da je publika nora na Jo, a je bila zelo poštena. Nič ne bi imela proti še eni lovoriki na svojem najljubšem turnirju,« je bila po osmi uvrstitvi v veliki wimbledonski finale srečna Venus Williams.

Garbine Muguruza, 14. igralka sveta, je v prvem polfinalu proti Magdaleni Rybarikovi potrdila vlogo favoritinje. Odigrala je perfekten dvoboj, v katerem je bila boljša v vseh prvinah igre. Ker na drugi strani mreže ni imela enakovredne tekmice, je udarjala žogice sproščeno in predvsem točno. Lanska zmagovalka Rolanda Garrosa je odlično servirala, vračala začetne udarce, napadala, se občasno branila. Bila je uglašena in motivirana. Španka je preprečila, da bi Slovaška dosegla nove wimbledonske mejnike. Za zdaj je ostala pri prvi uvrstitvi slovaške igralke v polfinale. Magdalena Rybarikova bo ponosno zapustila London, saj je bila še marca 453. igralka sveta, v Wimbledon pa je prispela kot 83. V ponedeljek bo pogled na računalniško lestvico še lepši, pa tudi izpisek na osebnem računu, na katerem se bo znašel večji del od 620.000 evrov denarne nagrade, kolikor jo je v bruto znesku prejela z uvrstitvijo v polfinale. Dvojni znesek tega bo prejela jutrišnja poraženka v finalu, četvernega v višini skoraj dveh milijonov evrov in pol pa zmagovalka. In zmagovalec.

Favorita Federer in Čilić

Danes bosta na igriščih All England Cluba moška polfinalna dvoboja, ki ju bržčas ni napovedal nihče, saj se je izmed favoritov med najboljšo četverico uvrstil le Roger Federer. Švicar se bo pomeril s Tomasom Berdychom, čigar uspehi v zadnjih sezonah strmo padajo. Kljub temu da je bil Berdych že wimbledonski finalist, je njegov nov uspeh presenetljiv. Čeh je najbolj navdušil v četrtfinalu proti Novaku Đokoviću, saj je Srba zaradi poškodbe pripravil do predaje, potem ko ni več verjel, da lahko premaga razpoloženega Berdycha. Oba medsebojna dvoboja je letos dobil Federer.

V drugem polfinalu bo Marin Čilić favorit proti Samu Querreyju, ki je po osmih letih postal prvi Američan z uvrstitvijo v polfinale turnirja velike četverice. Vsa statistika govori v prid Hrvatu. Dalmatinec je dobil vse štiri medsebojne dvoboje, na svetovni lestvici je na šestem mestu, kar je 22 mest bolje od tekmeca, na poti do uvrstitve v polfinale pa je izgubil le dva niza (Querrey kar sedem). Toda letošnji Wimbledon je poln presenečenj. Querrey je bil namreč v Londonu že povsem blizu uspeha proti Čiliću, ki je leta 2012 dobil odločilni niz s 17:15, kar je drugi najdaljši dvoboj v wimbledonski zgodovini. Malo je namreč tistih, ki ne vedo, da sta najdaljšega pred sedmimi leti odigrala Američan John Isner in Francoz Nicolas Mahut. Isner je po treh dneh boja in več kot osmih urah dobil zadnji niz s 70:68.