Ingrid Kus Sotošek ni več direktorica Zdravstvenega doma Radeče. Tako se je odločila sama in na svet zavoda, ki je na eni zadnjih sej ni razrešil, kot je zahtevala občina kot ustanoviteljica tega javnega zavoda, naslovila odstopno izjavo, ki so jo člani sveta tudi sprejeli. Na njeno mesto pa začasno, kot vršilko dolžnosti, imenovali Vladimiro Tomšič, direktorico zdravstvenega doma sosednje občine Sevnica. Ta bo na tem mestu ostala in začasno vodila dva javna zavoda toliko časa, dokler v Radečah ne bodo objavili javnega razpisa, s katerim bodo poiskali novega direktorja ali direktorico za polni mandat. Po predvidevanjih bo tako nekaj mesecev, gotovo pa ne dlje kot eno leto, saj tako veleva tudi zakon.

Večina za Tomšičevo

Radeški župan Tomaž Režun je povedal, da so se za začasno zasedbo vodilnega stolčka v zdravstvenem domu pogovarjali z več kandidati in kandidatkami. Med drugim tudi z direktorico Zdravstvenega doma Laško, Janjo Knapič, ki bi, če bi funkcijo prevzela, prav tako začasno vodila kar dva javna zavoda.

»Na koncu je bila sprejeta odločitev, da za vršilko dolžnosti svet zavoda imenuje Vladimiro Tomšič iz sevniškega zdravstvenega doma. Tudi ona zelo dobro pozna zadeve in bo lahko takoj vzela vajeti v svoje roke. Za nas pa je pomembno, da smo s tem pomirili tako zaposlene v tem javnem zavodu, ki so bili vse bolj nezadovoljni, kot tudi paciente,« je dejal Režun. Za Tomšičevo je glasovalo šest od sedmih članov sveta zavoda.

Direktorica jih je prehitela

Spomnimo, da so na občini Radeče, ki je ustanoviteljica zdravstvenega doma, zahtevali razrešitev Kus Sotoškove zaradi sumov o nepotizmu in številnih drugih nepravilnostih pri poslovanju, ki so jih pri pregledu ugotovili nadzorniki. Vodstvo pa je vzela pod drobnogled tudi delovna inšpekcija. Številne anonimke in pritožbe pa so zaposleni in pacienti začeli pošiljati tudi na občino, zato je župan ukrepal in sklical izredno sejo, na kateri so svetniki pozvali svet zavoda, da direktorico razreši s položaja.

A se to ni zgodilo, saj za to ni bilo dovolj glasov, zato se je občina kot ustanoviteljica po hitrem postopku lotila celo spremembe ustanovitvenega akta ter zamenjave nekaterih članov sveta. Kus Sotoškova jih je s svojo odločitvijo, da odstopi sama, prehitela.

Na očitke, ki so leteli nanjo, dosedanja direktorica zdravstvenega doma ne javnosti ne občinskim svetnikom nikoli ni hotela odgovoriti ali pojasniti svoje plati zgodbe. Nadzorniki so med drugim menda ugotovili, da si je Kus Sotoškova med letoma 2011 in 2016 izplačala dobrih 161.000 evrov za 4715 nadur. Samo lani pa je imela direktorica plačanih 790 nadur, čeprav bi jih smela imeti po zakonu največ 170. Drugim zaposlenim pa so, tako je na izredni seji občinskega sveta poudaril tudi župan, nadure »izginjale«.