Te dni miniva deset let, odkar smo v Sloveniji vzpostavili odprt trg z električno energijo in zemeljskim plinom. Od 1. julija leta 2007 namreč lahko vsi odjemalci prosto izbirajo svojega dobavitelja na trgu. Agencija za energije je v letnem poročilu za minulo leto ugotovila, da je v desetih letih skupni prihranek gospodinjskih odjemalcev pri menjavah dobavitelja energije znašal več kot 10 milijonov evrov. Na maloprodajnem elektrotrgu je bilo minulo leto rekordno, saj je dobavitelja elektrike lani zamenjalo sedem odstotkov oziroma 76.531 odjemalcev. »To pa je že blizu deleža, ki od dobaviteljev zahteva posebno pozornost do odjemalcev,« ugotavljajo na agenciji za energijo pod vodstvom Duške Godina.

Na veleprodajnem trgu je bilo lani skupaj kar 43 dobaviteljev elektrike in zemeljskega plina. Agencija ugotavlja, da je maloprodajni elektrotrg pri nas »zmerno koncentriran«, saj imajo največji trije dobavitelji (Gen-I, ECE in Energija plus), skupaj že več kot 55-odstotni tržni delež. Po tržnem deležu je še vedno največji Gen-I (23,2 odstotka), sledita mu ECE z 19,2 in Energija Plus z 12,7-odstotnim tržnim deležem. Na trgu zemeljskega plina ima Geoplin kar 69-odstotni tržni delež, Petrol Energetika 24,2, Adriaplin pa le 3,2-odstotni tržni delež.

Gospodinjski odjemalci elektrike najmanj poučeni

Prosti trg z električno energijo v Evropski uniji ter dostopnost virov so omogočili, da se je število dobaviteljev v Sloveniji od začetka julija leta 2007 do zdaj podvojilo. Tako je bilo leta 2007 na maloprodajnem elektrotrgu za gospodinjstva sedem dobaviteljev, lani pa že 15. Število menjav se je začelo najhitreje povečevati po letu 2008. »Takrat se je na trgu pojavil prvi večji dobavitelj (Gen-I, op. a.), ki ni bil lastniško povezan s takratnimi distribucijskimi podjetji. Pozneje so sledil številne ponudbe drugih dobaviteljev, ki so gospodinjske odjemalce vabile z novimi dobavnimi paketi,« ugotavljajo na agenciji za energijo. Poleg tega pa ugotavljajo, da so gospodinjski odjemalci elektrike med vsemi odjemalci energije najmanj poučeni o pravicah o dobavi električne energije.

Na ZPS licitacija najboljšega ponudnika

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je letos sprožila že drugo akcijo Zamenjaj in prihrani. V prvi akciji ZPS v začetku leta 2015 je dobavitelja elektrike in plina zamenjalo več kot 12.300 gospodinjstev. Takrat so skupaj prihranili skoraj milijon evrov, v povprečju pa so prihranki na letni ravni znašali okoli 80 evrov. Na ZPS je danes potekala licitacija ponudb dobaviteljev elektrike in plina, v začetku prihodnjega tedna pa bo znano, kateri ponudnik je ponudil najnižjo ceno. Po podatkih agencije za energijo je lani prihranek ob menjavi dobavitelja elektrike v povprečju znašal od 69 do 91 evrov, ob zamenjavi ponudbe za zemeljski plin pa med 65 in 90 evri.