Hiter izpad iz Evrope brez doseženega gola proti skromni finski Vaasi, visok poraz proti Gorici, remi s Trepčo in zmaga proti nižjeligašu Škofji Loki napovedujejo novo povprečno sezono nogometašev Olimpije. Ljubljančani bodo skušali izboljšati lansko tretje mesto v državnem prvenstvu, medtem ko so v finalu pokala izgubili proti Domžalam.

Olimpija je postala prava tujska legija, saj je v udarni postavi prostora za največ štiri slovenske nogometaše. Ta teden sta moštvo okrepila Stefan Savić in Mitch Apau, vendar njuna dosedanja kariera ni ravno blesteča. Savić ima izkušnje predvsem v hrvaški ligi, medtem ko je Apau nazadnje igral za belgijski Westerlo, ki je izpadel v drugo ligo. Olimpiji se je pridružil tudi Dario Čanađija, vendar ga je Rijeka le posodila Ljubljančanom, kar je razjezilo trenerja hrvaških prvakov Matjaža Keka. Nakupov pri Olimpiji očitno še ni konec, saj se klub resno ogreva za prihod Andreasa Vombergarja, argentinskega napadalca slovenskih korenin.

Trenerja Igorja Bišćana, za katerega je Olimpija po izkušnji v hrvaški drugi ligi prvi resnejši izziv, čaka še obilo dela. Evropski preizkušnji z Vaaso sta med drugim pokazali, da ljubljanski kolektiv pestijo težave z uigranostjo. Največji problem Olimpije so doseženi zadetki, saj moštvo z mukami prehaja do nasprotnikovih vrat. Finski predstavnik je razkril, da se Olimpiji v državnem prvenstvu obetajo preglavice z vsemi prvoligaši, saj bi se Vaasa v slovenski ligi najverjetneje borila za obstanek, kar je potrdil tudi Bišćan. Mandarić pravi, da mladi hrvaški trener kljub bolečima porazoma z Vaaso uživa njegovo polno zaupanje, čeprav tako ponesrečenega uvoda ni imel nobeden od šesterice Bišćanovih predhodnikov.

V igralski zasedbi Olimpije je gneča predvsem na položaju centralnega vezista, medtem ko poseben program psihološko-taktične priprave potrebujeta napadalca Blessing Eleke in Nathan Oduwa. Eleke deluje razglašeno in brez občutka za prostor, serijska preigravanja Oduwe pa so preveč preprosta, da bi prelisičil tekmece. Med glavnimi kandidati za prodajo sta branilec Nemanja Mitrović in vratar Rok Vodišek, vendar se Mitrović ni izkazal proti Vaasi, Vodišek pa je moral zaradi kazni celo na tribuno, ker je želel opraviti dodatni trening. Olimpija se očitno še vedno ni otresla krize, ki je klub zajela lani, ko je položaj športnega direktorja še drugič zasedel razvpiti Ranko Stojić. Srbski funkcionar je napačno kadroval in poskrbel predvsem za lastne interese, po odhodu iz Ljubljane pa se je uradno vrnil v menedžerske vode, od koder nikoli ni zares odšel. Mandarić po dobrih dveh letih predsedovanja medtem vztrajno ponavlja, da ne bo zapustil Olimpije, dokler ne bo postala urejen in na mednarodnem prizorišču prepoznaven klub.

Naš namig: 4. mesto.