Iz bojkota konference o jedrski razorožitvi je mogoče sklepati, da slovenska politika podpira jedrsko orožje, sicer bi bila za njegovo prepoved. Si ali nisi za jedrsko orožje, vmesne poti ni. Zato je tudi stališče zunanjega ministrstva, da Slovenija kljub neudeležbi na konferenci podpira neširjenje jedrskega orožja in jedrsko razoroževanje, nesmisel in samo pesek v oči javnosti. Še posebej tudi zato, ker ministrstvo pravi, da je jedrsko orožje v Natu, kamor spada tudi Slovenija, del obrambnega sistema.

Dejstvo je, da je slovenska politika v tem primeru padla na nizko raven, saj v bistvu podpira možnost uporabe jedrskega orožja oziroma jedrske vojne. To pa je skrajno nepošteno ter tudi v nasprotju s slovensko ustavo, ki v 124. členu določa, da Slovenija pri zagotavljanju varnosti izhaja predvsem iz mirovne politike in kulture miru in nenasilja, in 17. členom, ki govori o nedotakljivosti človekovega življenja. Da ne omenjam še 63. člena. Jedrsko orožje pa je že v principu proti miru in nenasilju ter življenju, saj je kot vsako drugo orožje ustvarjeno za uporabo in ne na primer za gledanje. Ali Slovenija želi, da pade kakšna jedrska bomba na muslimane, ali želi, da rezilno žico oziroma panelno ograjo na meji »zamenja« jedrska bomba? Politika je v reševanju same sebe zmožna marsikaj. Ustava govori o miru in nedotakljivosti človekovega življenja in del vsega tega nikakor ne more biti nobeno orožje, kajti vsako orožje je škodljivo tako v miru kot v vojni. V vojni neposredno ubija in uničuje, v miru pa jemlje milijarde, ki bi lahko šle v socialne programe za ljudi. V vojni mnogi ljudje zaradi orožja ostanejo brez glave, v miru pa reveži. Simbolno in dejansko.

Ni pa to edini primer ravni slovenske zunanje politike. V ta rang spada tudi povabilo predsednika Pahorja ameriškemu predsedniku Trumpu, da obišče Slovenijo, kar je ta sprejel. V Slovenijo je torej povabljen tisti, ki je v predsedniški kampanji dokazano lagal, tisti, ki je odstopil od podnebnega sporazuma iz Pariza, tisti, ki podpira vojno v Siriji in drugje, tisti, ki na veliko prodaja orožje po svetu, tisti, ki je odvrgel mater vseh bomb, torej najmočnejšo nejedrsko bombo, v Afganistanu, ki je ubila desetine ljudi…

Vlado Began, Šmarje pri Jelšah