Celjske policiste je v torek okoli 23. ure poklical voznik osebnega vozila in povedal, da je na avtocesti, za izvozom Vransko, v smeri proti Ljubljani, trčil v medvedko. Ta je ob tem poginila, voznik pa se v nesreči ni poškodoval. Tako v Lovski družini Vransko kot tudi na Darsu so nam novico o povoženju medvedje mame potrdili. Kot so še sporočili z Darsa, so s tem tudi omejitve hitrosti na tem delu štajerske avtoceste prenehale veljati, saj nevarnosti ni več. Oddahnejo pa si lahko tudi prebivalci Vranskega, ki so bili opozorjeni na možnost, da bi lahko bila medvedka nevarna, ker je izgubila tri svoje mladiče, stare približno pet mesecev. So pa mnogi upravičeno opozarjali na nevarnost in predvidevali, da bi znala tudi medvedka zaiti na avtocesto, ker je pač sledila mladičem in za njimi iskala sled. In žal je enaka usoda, kot pred tem njene mladiče, doletela tudi njo. Kot je povedal predsednik Lovske družine Vransko Florjan Rojnik, so medvedko prepeljali v prostore njihove lovske družine in jo začasno shranili v hladilnici.

Medvedje ograjo preplezajo za šalo

Vsi pa ob novici, ki je mnoge pomirila, niso bili tako veseli in jih je vest o tem, da je pod kolesi na cesti končala vsa medvedja družina, pravzaprav razžalostila. Nenazadnje so tudi živali živa in čuteča bitja in takšni dogodki pri mnogih izzovejo sočutje. »Da se to dogaja, smo krivi ljudje sami, saj vse bolj posegamo v naravo z gradnjo cest in drugih ovir, s čimer krnimo življenjski prostor živali in jim celo rušimo njihove tradicionalne, ustaljene poti,« pravi Rojnik. Kot je še dejal, so se tudi naj množično obračali ljudje, ki so zaradi vesti, da bi lahko naleteli na nevarno medvedko, izražali zaskrbljenost. A sam meni, da tudi obtoževanje Darsa zaradi ograje, v tem primeru ni bilo upravičeno. »Medvedka ograjo kadarkoli odpre sama, mladiči pa so jo zagotovo preplezali, saj so plezanja vajeni. Preplezati takšno ograjo je zanje igrača,« še meni Rojnik. Dejansko pa je avtocesta presekala tradicionalni koridor medvedov, ki od Kočevsko-notranjske regije čez Zasavje ubirajo pot proti Menini planini v Zgornji Savinjski in naprej na Koroško ter Avstrijo. »To je že od nekdaj njihova selitvena pot,« pravi Rojnik. Enakega mnenja pa je tudi Ivan Hrastovec, član Lovske družine Vransko, ki je dodal podatek, da so medved, pa tudi divji prašiči, v eni sami noči zmožni prehoditi tudi več kot 50 kilometrsko pot.

Zato lovci menijo, da je vsakršen cirkus, kadar se nekje pojavi medved, odveč, saj ve, da človek njegov sovražnik in se običajno umakne sam. A težava je, da ljudje vedno bolj zahajamo v naravo, še posebej v gozd in še huje je, da si naravo že kar preveč lastimo, pa najsi gre za sprehajalce, tekače, kolesarje ali gobarje. »In zato seveda lahko pride tudi do neposrednega konflikta,« opozarja Rojnik. In dodaja, da so zahteve po takojšnjem odstrelu, ko se kje pojavi kakšen medved ali v tem primeru medvedka, mnogokrat preuranjene in nepotrebne.

Na Koroškem s peticijo proti izrednemu odstrelu

S podobno težavo in pobudami za takojšen odstrel so se nedavno srečali tudi na Koroškem, potem, ko je medved na visokogorskih pašnikih na Peci pokončal drobnico. Da ukrepi niso potrebni, je opozoril tudi Zdravko Miklašič, vodja odseka za gozdne živali in lovstvo pri slovenjgraški območni enoti Zavoda za gozdove Slovenije, medvedu v bran pa se je postavila tudi Korošica Polona Moličnik in še nekaj drugih zaščitnikov živali, ki so podpisovali tudi peticijo proti odstrelu medveda. Kot je za Dnevnik povedala Moličnikova, so zbrali 460 podpisov. Peticija je še vedno na voljo, a ni več tako aktualna, ker se je medved s Pece medtem že umaknil sam. »Ljudje v strahu pogosto reagirajo panično, namesto, da bi bili konstruktivno naravnani in bi varovali trajnostni razvoj. Hribi, gozd in voda oziroma narava nasploh ni naša last, temveč smo mi vsi del nje. Živali, takšne ali drugačne, so del narave. Naša dolžnost je, da se z njimi naučimo sobivati, pri tem pa zaščitimo tudi sami sebe in druge ljudi,« poudarja Moličnikova, ki je odgovorne v javnem dopisu pozvala k umiku vloge za izredni odstrel medveda. Dejala je še, da bi bilo podpisov še veliko več, a ga nekateri niso prispevali samo zato, ker so razmišljali podobno kot ona. Da bo medved s Pece odhlačal drugam sam. In je res.