Eno najugodnejših in najučinkovitejših rešitev ogrevanja in hlajenja primernih prostorov predstavlja klimatska naprava. Ta namreč že dolgo ni več namenjena samo hlajenju, pač pa zagotavlja primerno klimo v prostoru vse leto. Zlasti v prehodnih mesecih dobra klimatska naprava ogreva znatno ceneje od drugih naprav.

Prednosti sodobnih naprav

Sodobna tehnologiji je usmerjena v razvoj naprav z odličnimi energijskimi prihranki, s čim tišjim delovanjem in enostavno uporabo ob minimalnem negativnem vplivu na okolje. Nizka poraba energije tudi za uporabnika pomeni nižje stroške obratovanja in vzdrževanja. Klimatske naprave so postale sprejemljiva in energijsko varčna rešitev hlajenja in ogrevanja, ki jo lahko uporabljamo skozi vse leto, tudi pri zelo nizkih zimskih temperaturah. Nakup klimatske naprave ni več tako zajetna naložba, zato naj cena ne bo odločilni kriterij pri izbiri, ampak naj bo to zagotovljena kakovost uporabnih možnosti. Te pa se da razbrati iz energijske učinkovitosti oziroma nizke porabe energije, kar uporabniku prinaša nižje stroške obratovanja in vzdrževanja klimatske naprave.

Pred nakupom

Pred nakupom je priporočljiv razmislek, kakšna naprava bo najbolj ustrezala prostorskim potrebam in željam uporabnikov. Osnovni podatek je seveda velikost prostora, ki ga nameravate ohlajati oziroma ogrevati. Pomembni so tudi njegova lega, namen prostora in število ljudi, ki ponavadi uporabljajo ta prostor. Pomembna sta še način gradnje (uporabljeni materiali, izolacija…) in prezračenost prostora.

Kot rečeno je najbolj razširjen klimatski sistem s toplotno črpalko zrak-zrak v deljeni izvedbi, kar pomeni, da je naprava sestavljena iz dveh ali več ločenih enot (»split« izvedba). Montaža klime tako vključuje namestitev notranje enote v hiši in zunanje enote na prostem. Mesto namestitve se določi na predogledu, priročnost pa naj ne bo izgovor za iznakažen videz notranjosti prostora ali zunanjosti objekta. Danes je to lahko ob primerni izvedbi v obeh primerih celo dekorativen element! Montaža klimatske naprave vključuje predogled, vgradnjo, inštalacijo, priključitev naprave na električno omrežje in njen zagon. To je zahtevno opravilo, zato se ga nikar ne lotevajte sami, ampak delo prepustite strokovnjakom za vgradnjo in montažo klimatskih naprav, ki uporabnika tudi poučijo o uporabi naprav(e). Le tako lahko pričakujemo optimalno funkcionalnost.

Montaža klimatskih naprav

Za pravilno montažo klimatskih naprav je treba upoštevati kar nekaj tehničnih navodil. Notranja enota naj bo nameščena tako, da zračni tok ne bo usmerjen neposredno v ljudi v prostoru, že tu pa je treba upoštevati tudi možnost namestitve zunanje enote. Montaža zunanje enote klimatske naprave je možna pri tleh, na balkonu ali strehi, namestimo jo lahko tudi v dobro prezračevano podstrešje ali kamor koli na steno oziroma fasado. Je pa treba pri tem paziti, da klimatska naprava ne bo preveč kazila videza stavbe. Če stanujete v hiši, ki je pod spomeniškim varstvom, se o namestitvi posvetujte s pristojnim organom. Montažo klimatske naprave se lahko izvede podometno ali nadometno. Nadometno montažo se izvede z zaobljenimi plastičnimi kanali s prehodnimi ali kotnimi elementi. Za montažo zunanje enote na steno ali streho so primerni kakovostni protikorozijsko zaščiteni kovinski nosilci, ki so opremljeni z antivibracijskimi podlogami. Notranja in zunanje enote so povezane z izoliranimi bakrenimi cevmi. Klimatsko napravo samo še priključimo na električno omrežje in že je pripravljena na zagon.

Vzdrževanje in servis

Čiščenje klime je nujno opravilo, saj je naprava izpostavljena različnim vplivom, ki nenehno pogojujejo njeno vzdržljivost in pravilno delovanje. V času mirovanja se v uparjalniku klimatske naprave zaradi vlage, temperature v prostoru in prahu začnejo razvijati številne bakterije, mikroorganizmi in virusi. Po daljšem mirovanju se pri ponovnem zagonu zato iz klimatskih naprav lahko začne sproščati neprijeten vonj. To se zgodi pri vseh vrstah klimatskih naprav tako v zaprtih prostorih kot tudi pri klimatskih napravah denimo v avtomobilih in drugih vozilih.

Za zanesljivo in neprekinjeno delovanje klimatske naprave je priporočljivo redno vzdrževanje in servisiranje. Prav je, da vzdrževanje in servisiranje prepustimo strokovnjakom, vendar pa za osnovno čistost klime lahko poskrbimo tudi sami. Za čiščenje klimatskih naprav lahko uporabimo različna namenska dezinfekcijska čistila.

Vsaj enkrat na leto, najbolje pred začetkom hladilne sezone, je treba opraviti celovit servis klimatske naprave. Pri močneje obremenjenih je servisiranje potrebno tako ob začetku kot na koncu sezone. To še posebno velja za klimatske naprave, ki delujejo v posebnih pogojih, kot so bolnišnice, zdravstveni domovi, prostori za analize… Redno čiščenje zagotavlja zdravju neškodljivo delovanje klimatskih naprav, saj odstrani vse bakterije, pršice in drobne delce. Z ionizatorjem in plazmo pa pljučnim bolnikom in osebam z raznimi alergijami in obolenji na dihalih klimatska naprava lahko tudi pomaga. Čiščenje klimatskih naprav vključuje tudi čiščenje filtrov zraka, ki ga lahko pri večini klimatskih naprav opravite sami, druge posege na napravi pa mora opraviti usposobljena oseba.

Čiščenje sistema

Prvi pokazatelj, da je sistem treba očistiti, je vidni prah na sistemu, zlasti na filtrih. Kot rečeno lahko filtre očistimo sami tudi večkrat na leto. Vsaj enkrat na leto pa je priporočljivo poklicati pooblaščene delavce, da poleg filtrov očistijo še vse notranje komponente sistema (na notranji in zunanji enoti). Pogostost čiščenja posameznega sistema je odvisna od več dejavnikov, pogosteje pa je treba čistiti sisteme, nameščene v prostorih s posebnimi dejavniki, kot so kadilci, domače živali (mačke, psi…), večja vlaga in kjer se zadržujejo ljudje z zdravstvenimi težavami, kot so alergije, astma in podobno, po prenavljanju prostorov (barvanje, gradbena dela…), v računalniških prostorih, raznih prostorih, kjer je količina prahu večja od običajne (delavnice…) in podobno. Redni servis omogoča brezhibno delovanje v času največje obremenitve naprave. Za delovanje tako porabi manj energije, očiščeni filtri pa dobro opravljajo svoje delo. Tak servis poleg čiščenja naprav zajema tudi pregled hladilnega sistema in po potrebi dopolnjevanje sistema s plinom, kontrolo in čiščenje odvoda kondenza, razkuževanje notranje enote in kondenčnih cevi s protibakterijskim sredstvom in po potrebi tudi menjavo baterij na daljinskem upravljalniku. Skratka, nevzdrževanje naprav skrajša njihovo življenjsko dobo, poslabša njihovo energijsko učinkovitost in poveča stroške. (ktm)