Štirinajst otrok je po kosilu in počitku v rokah držalo odbojkarsko žogo. Nekateri so spoznavali osnove odbojke, nekateri se z njo že ukvarjajo. V Javnem zavodu za šport Nova Gorica so letos prvič pripravili počitniško varstvo, v katerem bodo otrokom vse poletje predstavljali najrazličnejše športe in jim poskušali pokazati, da na svetu ne obstaja le nogomet.

»Spoznali smo že veliko: streljali smo z lokom, igrali smo vaterpolo, jahali, veslali s kajaki, igrali smo nogomet, danes odbojko,« je povzetek prvih nekaj dni naredila Mija Marušič, ki trenira odbojko in atletiko. »Veselim se plesa, zelo zabavno je takole preživljati počitnice,« je še dodala. »Jahala sem konjička z imenom Dora, še bolj bi rada spoznala ta šport,« je pripovedovala Ela Marušič. Prvošolka Amadeja Bole je priznala, da ji po vseh športnih aktivnostih popoldne doma ne ostane več veliko energije, nekaj let starejši Kristjan Šavli pa zatrjuje, da mu energije nikoli ne zmanjka. Navija za nogometni klub Barcelona in je zato skorajda odveč pisati, da je njegov najljubši šport nogomet.

Vodja poletnih počitnic, ki jih v športnem zavodu izvajajo pod imenom Športna 5ka, Marko Klanjšček pojasni, da želijo otrokom poleti predstaviti športe, ki jih je na Goriškem mogoče trenirati. Z vsakim od njih se otroci spoznavajo nekaj ur. »Mogoče se bo pa kdo v tem športu našel, pa prej sploh ni vedel zanj ali pa ga ni dovolj dobro poznal,« pojasni. Več kot 20 različnih športov, od lokostrelstva, badmintona, poletnega biatlona, prek košarke, odbojke, šaha, plesa, konjeništva, veslanja na deski, kajakaštva, plavanja, do gimnastike, tenisa, plezanja… otrokom predstavljajo usposobljeni trenerji omenjenih športov.

V spremljevalnem programu pa bodo otrokom predstavili različne vrste koles, reševalci jim bodo pokazali temeljne postopke oživljanja, imeli bodo gledališke delavnice… Otroci za malico vsak dan jedo domače, ekološko pridelano sezonsko sadje iz domačih logov. Iz njega bodo ob koncu vsakega športnega tedna pripravljali sadne sokove. Namesto elektrike bodo mešalnik poganjali z vrtenjem pedal na kolesu. »Tudi tisti, ki ne mara sadja, po takšni akciji zagotovo popije sok,« se posmeje Klanjšček.