Med komemorativno slovesnostjo na Potočarih, kjer je vojska bosanskih Srbov pod poveljstvom Radka Mladića izvršila poboj več kot 8300 večinoma moških in fantov, zajetih v varnostni enklavi Združenih narodov v Srebrenici, so se svojci in okoli 20.000 ljudi poslovili še od 71 žrtev, identificiranih v zadnjem letu dni. Med njimi je bilo sedem mladoletnikov in ena ženska. Spokoj na kraju, kjer so jih pred 22 leti po zločinu, ki ga je mednarodno sodišče v Haagu leta 2007 okvalificiralo kot genocid, zmetali v prikrita množična grobišča, je do zdaj našlo 6525 žrtev. Nekaj sto jih je pokopanih na drugih pokopališčih v vzhodni Bosni, okoli tisoč pa jih od grozljivega dogajanja v tednu od 6. do 11. julija 1995 še vedno pogrešajo.

»Na tem kraju sta primerna samo molk in molitev, toda čas, ki ga živimo, zahteva, da govorimo,« je na slovesnosti dejal bošnjaški član predsedstva BiH Bakir Izetbegović, ki je v nadaljevanju dejal, da sprave ne more biti brez pravice in resnice. »Ne bo je tudi, dokler ne bo poražena sprevržena ideologija, ki je ustvarila tragedijo v Srebrenici,« je dodal in na koncu govora zatrdil, da bo boj za pravico in resnico edino maščevanje. Med govorniki na slovesnosti je bil tudi namestnik turškega premierja Numan Kurtulmuš, ki je opozoril, da BiH prihodnosti ne more graditi na sovraštvu. »Turčija vidi Bosno kot del nas samih. Če se vam kaj (hudega) pripeti, bo turški narod trpel z vami. Vsa vaša bolečina je tudi naša bolečina,« je dejal.

Da se vsi bojujejo proti zadnji fazi srebreniškega genocida, to je njegovo (srbsko) zanikanje, pa je poudaril Ćamil Duraković, predsednik organizacijskega odbora za ohranjanje spomina na zločin v Srebrenici, kamor se je pred 22 leti zateklo okoli 30.000 Bošnjakov v veri, da so prišli v varno okrilje nizozemskih sil Združenih narodov, a so jih te prepustile usodi ob naskoku bosanskih Srbov. Žalostne obletnice so se spomnili tudi na sedežu EU in Združenih narodov, v Sloveniji pa z minuto molka v državnem zboru.