Malo je manjkalo, pa bi pozabili na ta slastni sadež, ki je zlasti v 70. letih prejšnjega stoletja na grmih kraljeval okoli vrstnih hiš večine predstavnikov delovnega ljudstva. Slovenija je takrat slovela kot dežela ribeza in skorajda ni bilo gospodinjstva, ki v shrambi ne bi imelo vsaj nekaj litrov sirupa. Z njim smo si pripravljali osvežilen napitek, nepogrešljiv je bil tudi kot preliv za domač vaniljev ali čokoladni puding. Njegovo sezono smo tokrat ravno še ujeli, saj je ponekod že obran, na severu naše dežele pa ga bodo obrali kmalu. Pozabili pa bi lahko nanj tudi drugače, saj dandanes še zdaleč ni več toliko zasajenega, kot ga je bilo nekoč. Ampak glede na to, da rdeči ribez vsebuje veliko vitamina C in tudi vitaminov A, B in E ter je bogat z železom, kalcijem, manganom in kalijem, je samo vprašanje časa, kdaj ga bodo spet »odkrili« in začeli prodajati kot kakšno eksotično superživilo. Seveda pa njegove zdravilne lastnosti niso glavni adut. Ribez namreč slovi po svojem osvežilnem, prijetno kiselkastem okusu, ki ga lahko vključimo v marsikatero domačo dobroto.