11. julij so za svetovni dan prebivalstva razglasili Združeni narodi leta 1989, dve leti po tem, ko je svetovno prebivalstvo doseglo pet milijard. Na Zemlji danes živi že 7,4 milijarde prebivalcev, letos pa se bo to število povečalo za okoli 77 milijonov. Vsako minuto naj bi se na svetu rodilo 258 prebivalcev, umrlo pa približno 110.

57 prebivalcev povprečno živi na enem kvadratnem kilometru, vendar so po svetu zelo neenakomerno razporejeni. Mnogi deli sveta so povsem neprimerni za človeško življenje, v nekaterih velemestih pa so območja, kjer na enem kvadratnem kilometru živi več kot 80.000 ljudi. Pritisk na že zdaj gosto naseljena območja in njihove naravne vire se bo še povečal, saj se bo s podnebnimi spremembami krčilo kopno, primerno za življenje.

11.000 prebivalcev živi na kvadratnem kilometru z največ prebivalci v Sloveniji, in sicer v ljubljanskem Štepanjskem naselju. 102 prebivalca povprečno živita na kvadratnem kilometru ozemlja Slovenije.

330.000 prebivalcev živi na najgosteje poseljenem kvadratnem kilometru na svetu v mestu Xiamen na južnem Kitajskem.

Modra banana imenujemo pas gostejše poselitve, ki se vleče v loku od jugovzhodne Anglije prek starih industrijskih območij zahodne Nemčije in severovzhodne Francije do severne Italije. V EU sicer živi na kvadratnem kilometru povprečno 118 prebivalcev. Najgosteje poseljeni kvadratni kilometer, na katerem živi okoli 45.000 prebivalcev, je v Parizu.