S slovesnim rezanjem traku so včeraj v Odelu Slovenija v Preboldu odprli novih 6600 kvadratnih metrov logistično-proizvodne hale, ki bodo služili predvsem kot podpora logističnim tokovom v podjetju, ki je specializirano za izdelavo zadnjih luči, tretjih zavornih luči in smernikov za avtomobilsko industrijo razreda premium.

Tako ustvarjajo pogoje za še uspešnejše poslovanje podjetja, ki naj bi letos doseglo že 178 milijonov evrov, kar je skoraj 50-odstotna rast glede na minulo leto, ko so ustvarili 122 milijonov evrov prihodkov. Podjetje dela tako za koncern Daimler, koncern BMW in skupino Volkswagen.

Turški lastniki navdušeni

Na slovesnosti, ki sta se je poleg turških lastnikov in predstavnikov Farba Odelo udeležila tudi premier dr. Miro Cerar in gospodarski minister Zdravko Počivavšek, je spregovoril Ahmet Bayraktar, predsednik skupine Farba-Odelo, ki je pohvalil slovensko gospodarsko rast v prvem letošnjem četrtletju, ki je znašala 5,3 odstotka.

Podjetje, ki je v Preboldu zaživelo pred 13 leti na pogorišču Tekstilne tovarne Prebold, je kot hčerinsko podjetje skupine Odelo od leta 2011 v lasti turškega Bayraktarlar Holding A. S. iz Istanbula. Lani so lastniki napovedali, da bodo v treh letih vložili 23 milijonov evrov, hkrati pa izrazili pričakovanje, da bo slovenska podružnica Odela s sedežem v Stuttgartu v tem času že ustvarjala 200 milijonov evrov prihodkov letno, zaposlovala pa 1450 ljudi.

Dobro opravili domačo nalogo

Kot je povedal Muhammet Yildiz iz Odelo Group, je taka rast posledica pravih odločitev, ki so jih sprejeli pretekla leta, in izdatnih vlaganj. »Odlično smo opravili domačo nalogo. Podjetje ohranja visoko kakovost izdelkov in dokazuje, da je zahtevni avtomobilski industriji pravi partner. Izjemno zavzeto in kakovostno delo slovenskih delavcev nas prepričujejo, da bomo še naprej vlagali v Sloveniji,« je pojasnil Yildiz.

Do konca letošnjega leta bodo dokončali še druge objekte v skupni velikosti 3300 kvadratnih metrov, kar pomeni, da bo imel Odelo Slovenija v Preboldu do konca leta 2017 skupaj že 39500 kvadratnih metrov pokritih površin. »Tako smo omogočili pogoje, da bo Odelo Slovenija letno ustvarjal po 200 milijonov evrov prihodkov letno in še več. Prihodnja leta bomo osredotočeni predvsem v ohranjanje visoke kakovosti izdelkov in konkurenčnost ter menedžment podjetja, ki je sedaj kar veliko. Direktor Davorin Dobočnik in njegova ekipa dosegata res izjemne rezultate, s katerimi moramo nadaljevati tudi v prihodnje. Kaže pa, da so pred nami dobra leta,« je prepričan Yildiz.

Trdo delo in nenehne izboljšave

»Uspeh je plod vlaganj, trdega dela, inovativnosti in dobrega timskega dela. K visoki produktivnosti prispevajo tudi nenehne izboljšave, vsako leto prirejamo tudi konferenco World Class Manufacturing, saj želimo postati podjetje svetovnega razreda, torej se moramo uspešno meriti z globalno primerljivimi podjetji,« poudarja Davorin Dobočnik.

V podjetju imajo dobro razvit sistem nasledstva, večino strokovnega kadra pa razvijejo sami v okviru dejavnosti trening centra.

»Predvsem pa želimo v svoji sredini ljudi, ki imajo iskrice v očeh,« je slikovit Dobočnik, ki je prepričan, da bo Odelo Prebold že kmalu v prihodnje letno ustvarjal okoli 200 milijonov evrov z okoli 1450 zaposlenimi in da se bo prihodnja leta uspešno prilagajal trgu, kar pomeni ne le rast, pač pa da bomo sposobni sprejeti tudi kakšen padec.«