O domnevni smrti vodje teroristične skupine Islamska država (IS) Abu Bakra Al Bagdadija je bilo v zadnjih tednih že veliko ugibanja, zdaj pa se je domnevno oglasil nekdo iz skupine in potrdil njegovo smrt. Tako je poročala iraška televizija Al Sumarija, sklicujoč se na neimenovani vir iz iraške province Nineveh. Iranski mediji pa so objavili fotografije, ki naj bi potrdile Bagdadijevo smrt.

Smrt Bagdadija je potrdil tudi Sirski observatorij za človekove pravice. Gre za pisarno s sedežem v Londonu, ki jo vodi en človek, ima pa izredno veliko stikov v Siriji ter precej zanesljive vire. Vodja observatorija Rami Abdel Rahman je dejal, da bil Al Bagdadi ubit v vzhodni sirski pokrajini Deir Ezor. »Visoki poveljniki IS, ki so v pokrajini Deir Ezor, so za observatorij potrdili smrt Abu Bakra Al Bagdadija,« je dejal Rahman. Ameriško poveljstvo koalicije proti Islamski državi pa Al Bagdadijeve smrti ni moglo potrditi. »Kljub vsem koristnim poročilom iz vseh mogočih virov ne morem potrditi, ali je živ ali mrtev. Lahko rečem le, da goreče upam, da je tisto drugo,« je rekel generalpodpolkovnik Stephen Townsend.

Rusko obrambno ministrstvo je že sredi junija sporočilo, da je bil v napadu ruskih letal v Siriji konec maja Al Bagdadi verjetno ubit.