Resda obstajajo določene omejitve, vložena pesa je namreč že kuhana in narezana, za nekatere načine priprave pa potrebujemo cele gomolje, denimo za pečenje v pečici. Če očiščene gomolje spečemo cele, nastane imenitna priloga k mesu. Še zanimivejša je »špinača«, omaka, ki jo iz mladih listov rdeče pese pripravimo na enak način kot pravo špinačo ali koprive. Če si zaželimo česa takšnega, se odpravimo na kakšno kmetijo, kjer ravno julija pobirajo pridelek. Njena močna rdeča barva lahko služi tudi kot naravno barvilo, če si zaželimo, da bi katera od jedi zasijala v rdečem odtenku.

Kaj dosti pesmi, zlasti romantičnih, ki bi opevale rdečo peso, ni. Legendarna zasedba Pankrti, ki letos jeseni pripravlja veliki koncert ob svoji 40-letnici, pa bo nedvomno tudi na tem dogodku izvedla skladbo Za železno zaveso (stare babe pulijo rdečo peso). In če že pesem tako poje, naj nam služi kot navdih; privoščimo si specialiteto z one strani nekdanje železne zavese, iz Litve.

Šaltibarščiai se v izvirniku imenuje litovska hladna juha (na fotografiji), ki jo lahko pripravite po tokratnem receptu. Pravzaprav gre za različico ruskega boršča z dodanim kefirjem. Njene sestavine se morda zdijo sila nenavadne, ampak ne ustrašite se. Na videz nemogoča kombinacija se poveže v imeniten okus. Dobra bi bila tudi brez rib (v izvirniku slanikov), z dodatkom redkvic, s kislo smetano… Ampak pri pesi velja upoštevati nekaj previdnosti. Ker je rdeča kot le kaj, vam rokovanju z njo navzlic poletni vročini toplo priporočamo uporabo rokavic, saj se rdečih rok sicer še lep čas ne boste znebili. Poleg tega lahko z njeno barvo hitro razdražite kakšnega privrženca one politične opcije, ki bi vse, kar diši po rdečem, nemudoma prepovedala. Ali pač navadnega bika. Ampak pesa za zdaj ni prepovedana, izkoristimo torej svobodo in si jo tudi poleti privoščimo na gurmanske načine. Iz nje lahko denimo skuhamo juho, pečeno enako kot krompir postrežemo kot prilogo mesninam, v solati s hrenom, kot oblogo za popečene kruhke ali še kako drugače, nemara kot samostojno jed. S koščki pese je mogoče pripraviti tudi imenitno rdečo rižoto in z njenim sokom celo rdeče piškote. Prav posebej zagrizeni mazohisti pa se lahko v tej vročini lotijo celo vlaganja; čas je namreč idealen…

Hladna juha iz rdeče pese

Potrebujemo: 500 g kuhane (vložene) rdeče pese, 6 prepeličjih jajc ali 1–2 kokošji, 1 kumaro, 1 manjšo pločevinko filetov skuše, 1 manjšo mlado čebulo, 1 strok česna, 5 dl kefirja, sok polovice limone, morsko sol, sveže zmlet poper, ščepec mlete kumine, vejico peteršilja, vejico kopra ali šopek drobnjaka.

Priprava: Trdo skuhamo jajca, za prepeličja zadostuje slabih pet minut, za kokošja deset. Ohladimo jih v hladni vodi, olupimo in po dolžini razpolovimo. Kumaro narežemo na majhne kocke, liste rdeče pese pa drobno nasekljamo (če se nam ne ljubi, jih lahko strojno sesekljamo), čebulo na tanko narežemo, česen sesekljamo. Ribje filete narežemo na koščke in vse skupaj dobro premešamo ter osolimo, popramo in začinimo z mleto kumino. Zmešamo kislo in sladko smetano ter jogurt in zmes primešamo rdeči pesi, nazadnje dodamo limonov sok. Juho nadevamo v krožnike in vanje položimo polovice jajc ter okrasimo s peteršiljem in koprom oziroma drobno narezanim drobnjakom. Postrežemo s kuhanim ali pečenim krompirjem oziroma popečenim kruhom. Če juhe ne postrežemo takoj, jo shranimo v hladilnik, pred serviranjem pa jo še enkrat dobro premešamo. Kdor v juhi ne mara drobnih koščkov njenih sestavin, lahko juho zlije v sekljalnik in iz nje pripravi gladko kremno juho.