Za uvod galaxy S8 plus

Od prihoda Samsungovega zastavonoše galaxyja S8 je minilo že nekaj časa. Torej najprej nekaj besed namenimo telefonu.

Ta je na naš trg priromal že aprila. O mednarodne predstavitve modela je vršalo v tehnoloških krogih o njegovi prefinjenosti, zmogljivosti in o priložnosti, da Samsung nekoliko izbriše grenak priokus, ki ga je pustil njihov note 7 (saj se spomnite samovžigov in celo prepovedi takih naprav na letalih).

Samsung se je pri tem modelu izkazal. Galaxy S8 lepo predstavlja evolucijo telefona, ki v sebi združuje najboljše prejšnjih serij in pomika mejo še nekoliko višje.

Brez dvoma lahko trdimo, da je to eden najlepših telefonov na trgu ta trenutek, če ne celo najlepši. Za to je zaslužen predvsem ukrivljen zaslon, ki se preliva z ohišjem in ustvarja občutek neskončnosti.

Vendar vizualno še bolj navduši razmerje med zaslonom in ohišjem. Čeprav ima galaxy S8 plus velik zaslon (6,2 palca), je obroba ohišja tako minimalna, da telefon pravzaprav sploh ne izstopa po velikosti.

Delovni stroj

Tudi naši vtisi ob uporabi so zelo pozitivni. Kar je kakopak tudi pričakovati od premijskega modela, ki stane skoraj 900 evrov. Ima dovolj moči za poganjanje vseh možnih aplikacij, ima eno najboljših kamer, čudovit zaslon, je vodoodporen, ima kopico programskih pripomočkov, ki uporabniško izkušnjo samo še obogatijo – denimo odklepanje zaslona s prepoznavanjem obraza itd.

Edini pomislek gre na račun vgrajene glasovne pomočnice bixby. Na telefonu je celo poseben gumb za njen vklop. To je sicer zelo praktično, vendar je na mestu vprašanje, zakaj Samsung uveljavlja dodatnega tovrstnega pomočnika, če imamo kot uporabniki androida že tako na voljo odličen googlov glasovni vmesnik.

Pograjamo lahko še bralnik prstnih odtisov, ki sicer dobro deluje, vendar je nameščen na neobičajno mesto na zadnji strani ohišja, pa tudi baterija je dokaj povprečna.

Vsem potencialnim kupcem vseeno priporočamo, da pred nakupom telefon vzamete v roke in se prepričate, ali vam ukrivljen zaslon in stekleno ohišje ustrezata. Telefon mogoče deluje malce bolj ranljiv od svojih aluminijastih bratrancev.

Potem smo zadevo preizkusili še kot VR

Telefoni so po zaslugi sposobnih procesorjev in visokoločljivostnih zaslonov postali tudi pripomoček za vstop v virtualni svet. Samsungova očala gear VR že nekaj let slovijo kot eden bolj dostopnih tovrstnih pripomočkov. Zadnji model pa je že ob predstavitvi veliko obljubljal predvsem po zaslugi priloženega upravljalnika.

Izkušnja

Najbolj pomembno pri celotnem paketu (telefon, očala in upravljalnik) je, da se med seboj vse zelo hitro poveže. Očala kot taka niti niso doživela pretirane nadgradnje od prejšnjega modela. Omogočajo pa povezavo z nekoliko širšim naborom Samsungovih modelov – galaxy S6, S7, S8 in note 5.

Telefon torej vstavimo v očala, počakamo, da se zadeva zažene, in že se znajdemo v virtualni knjižnici, kjer si izberemo želene vsebine. Ko premikamo glavo, se premikamo po virtualnem prostoru. To je v osnovi VR-izkušnja. Omenjeni upravljalnik pa jo dodatno obogati. Z njim brskamo po vsebinah, saj nam služi tudi kot podaljšek roke. Sploh je to uporabno pri denimo strelskih igrah, kjer je upravljalnik pištola. Izvrstna izkušnja. Res pa je, da je nabor vsebin še vseeno malce skromen, ampak to se bo gotovo kmalu spremenilo. Sploh zato, ker je v tehnoloških vodah čutiti, da bo VR naslednja velika stvar. Facebook je že pred časom naznanil, da vidijo na tem področju velik potencial.

Kljub temu da ima galaxy S8 plus izvrsten zaslon z ločljivostjo 4k, pa ta vseeno še ni povsem popoln za uporabo kot VR. Ko uporabnik tako od blizu gleda vanj, preprosto opazi ločljivostne točke oziroma piksle. Zato uporaba aplikacij za gledanje filmov in videov, kot sta netflix in youtube, še ni na stopnji, da bi kar nadomestila klasičen televizor.

Taka očala boste najverjetneje dobili kot dodatno ugodnost pri nakupu novega mobilnega telefona. V tem primeru vam privoščimo veliko zabave. Posebej pa vas bo tak nakup olajšal za približno 140 evrov.