Novi lastniki vipavskega Agroinda so Avstrijci. Na včerajšnji dražbi je večino premoženja iz stečajne mase kupila novoustanovljena družba Agromib, za katero stoji avstrijski kapital oziroma družba MIB Management iz Gradca. Avstrijci so bili včeraj v Vipavi edini dražitelji. Kupci iz Madžarske in Kitajske, ki so se v zadnjih tednih prav tako zanimali za nakup, se na dražbo na koncu niso prijavili. Večino premoženja Agroinda, vključno s poslovnimi prostori, stroji, zalogami vina, blagovno znamko in obveznostmi do zaposlenih so tako Avstrijci kupili po izklicni ceni 2,4 milijona evrov.

Novi lastnik že testiral vipavsko grozdje

Direktor družbe Agromib je avstrijski podjetnik Michael Blaschitz, v poslu z Agroindom pa sodeluje z mladim vinarjem z južnega Štajerskega Hannesom Sabathijem. Ta obvladuje družinsko vinogradniško podjetje z 20 hektarji nasadov trt, vina izvaža v 13 držav. Znani britanski vinski kritik Stuart Pigott ga je označil za mladega in nemirnega vinarja, ki ga ni strah stopiti na nove poti, kar v marsičem najverjetneje pojasni tudi njegov prihod v Slovenijo. Za nakup vipavske kleti se je zanimal že pred dvema letoma, a je potem Družba za upravljanje terjatev bank posel sklenila z Ukrajinci. Lani je za testiranje odkupil nekaj grozdja od kmetov iz Vipavske doline. Zanj jim je plačal od 50 do 80 centov za kilogram.

»Zelo ponosni smo, da bomo lahko rešili to vinsko klet in jo znova utrdili na trgu,« je po uspeli dražbi dejal Blaschitz in pojasnil, da so se v zadnjih tednih pred nakupom dodobra seznanili s kmeti in vinogradniki v Vipavski dolini ter tudi srečali z lokalno oblastjo. Jasno mu je, da je navezanost lokalnega okolja na podjetje in vinogradništvo velika, zato tega ne bodo izigrali, zatrjuje. »Sem smo prišli z namenom, da bi dolgo ostali. Potrudili se bomo, da bomo pomagali po najboljših močeh. V nekaj mesecih bomo tukaj že pisali čisto novo zgodbo,« je pojasnil in zatrdil, da ima družba dovolj denarja tudi za odkup letošnjega letnika grozdja in da bo obdržala tukajšnjo blagovno znamko. Sabathi, ki bo v Vipavi skrbel za vinarski del posla, dodaja, da bodo od kmetov letos odkupili grozdje, o ceni odkupa pa se bodo pogovarjali v prihodnjih tednih.

Dvom o virih financiranja

Dražbo je včeraj spremljal pravni zastopnik družbe Mineralbulk v ukrajinski lasti, največjega upnika v stečaju Agroinda, in podal več pripomb na to, da stečajni upravitelj pred dražbo ni preveril, iz katerih virov bo kupec financiral nakup Agroinda. »Skrbijo nas viri financiranja, skrbi nas za čigav račun je bila firma prodana,« je odvetnik Ivo Grlica omenil sum, da bi lahko za nakupom stala tudi javna občinska sredstva, kar naj bi bilo v nasprotju s predpisi o javnih financah.

Župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin pojasnjuje, da so v lokalni skupnosti pred dražbo iskali strateškega lastnika in imeli vrsto pogovorov, med drugim tudi o možnosti oblikovanja konzorcija več zainteresiranih kupcev. A so se na koncu odločili, da občine kot lokalni konzorcij ne bodo sodelovale pri dražbi. »Na tej dražbi pri financiranju nakupa občini Ajdovščina in Vipava nista sodelovali,« zatrjuje Beočanin. Novega kupca pa opiše kot dobrega strateškega partnerja, ki bo bliskovito hitro pripravil tudi vse potrebno za odkup letošnjega grozdja.

Vipavska je Avstrijce dobro sprejela

Tudi sicer so v Vipavski dolini včeraj novico o novem lastniku sprejeli z olajšanjem. Zgodba z ukrajinskimi lastniki, ki so Agroind z vmesnimi prekinitvami vodili dobro leto dni, jih je izčrpala. »Pomislekov nimamo. Podjetje je potrebovalo pravega lastnika. Slednji se tudi sam ukvarja z vinogradništvom, prihaja iz naše bližine. Prepričani smo, da lahko nastane sinergija, in upamo, da je agonija mimo,« je novico sprejel predstavnik sveta delavcev v Agroindu Andrej Furlan. Skupaj z njim je med stečajem delo obdržalo 20 ljudi. »Poslujemo pozitivno, naša trenutna glavna skrb pa je trgatev, ki je pred vrati,« pojasnjuje Furlan. Zalog v kleteh imajo dovolj le še do martinovega, zato je polnitev kleti letos bistvenega pomena za neprekinjeno nadaljevanje tradicije.