»Borimo se iz dneva v dan. Kakšen dan je malo boljši, drugi malo slabši, potem znova pride malo boljši dan in tako naprej,« je devet dni francoskega Toura opisal Grega Bole. Izpoved sicer nima globoke vsebine, a samo za tiste, ki ne občutijo ritma največje dirke na svetu. Ritem je tako zgoščen, da kolesarji že po dnevu ali dveh niti ne vedo več za potek dogodkov. Kot Borut Božič niti po enem dnevu ni več vedel, ali je Sagan moral domov dan ali dva prej. Si pa zato zapomnijo najekstremnejše stvari. In prvi teden je večina opisala kot nor teden. Včerajšnji dan premora so mnogi že težko čakali.

Ritem Toura ne zastane. Primož Roglič je uslišal prošnjo, oziroma v profesionalnem kolesarstvu obveznost, nizozemske televizije in aktivacijsko uro na kolesu opravil na valjih z zračnim hlajenjem ob reki. Rogla ima za sabo zelo pester teden z dvema padcema in nedeljsko parado v gorah, v kateri ni ostal neopažen. Bil je v izboru za najbolj borbenega kolesarja prvega tedna – meilleur combatif, kot se uradno imenuje nagrada Toura. Za Rogliča je to posebna čast. Nagrada Antargaz, ki podeljuje zelo čislano rdečo startno številko najbolj aktivnemu in napadalnemu kolesarju dneva, je dobil Francoz Lilian Calmejane. V drugem tednu se Rogliču kot drugemu v seštevku pikčaste majice najboljšega hribolazca odpira boj za še bolj prestižno lovoriko Toura. V torek in sredo bo točk na gorskih ciljih le peščica. Tako bo bolj v ospredju predvsem slovenska trojka Borut Božič, Grega Bole in Jani Brajkovič v Bahrain Merida, ki pomaga Sonnyu Colbrelliju v lovu za zeleno majico najboljšega sprinterja. Trenutno je Italijan peti na lestvici.

Nesrečniki prvega tedna niso izgubili humorja. Letošnji Tour sploh zaznamujejo odstopi velikih imen. »Majica za prodajo. Samo enkrat nošena. Ima rahle znake uporabe. Morda potrebuje pranje,« se je s svojo na vseh koncih strgano in umazano majico v slogu oglasa s fotografijo na družbenem omrežju šalil Geraint Thomas, potem ko je po hudem padcu v nedeljski etapi končal v bolnišnici. »Preveč boli, ne zmorem več,« je nemočno tvitnil tudi Rafal Majka, zmagovalec slovenskega Toura in drugo upanje ekipe Bora. Tour so bili prisiljeni že končati kolesarji, ki po pogodbah zaslužijo skupaj krepko čez dvajset milijonov evrov! Kakšna škoda za ekipe Movistar (Valverde), Sky (Thomas), Dimension Data (Cavendish, Renshow), Bora Hanshrohe (Sagan, Majka), LottoNl-Jumbo (Gesink, Van Emden), Bahrain Merida (Izaguirre). Ne gre samo za omenjene. Okoli kapetanov so vse ekipe postavile pomočnike, ki pa običajno niso namestniki in ne zmorejo zapolniti vrzeli. Mimogrede, v Astani, ki ima nemara najmočnejši par hribolazcev, imajo drugo težavo. Fabio Aru in Jacob Fuglsang ne znata ali nočeta dirkati proti rumeni majici. No, učinek se bo meril v Parizu.

Uspešnost ekip v prvem tednu kaže lista zbranih denarnih nagrad prvih devetih dni. Doslej so razdelili 352.200 evrov od skupaj 2,29 milijona evrov nagradnega sklada. Največ, 52.600 evrov, je zaslužila belgijska ekipa Quick.step (tri zmage Marcela Kittla), sledijo Sky (38.400), francoska FDJ (Demare, 26.300), Sunweb (Matthews, 24.500) in ekipa Cannondale (Uran) z 19.600 evri. Roglič in kolegi pri LottoNl so zbrali za kavico manj kot 13.000 evrov. Najmanj, zgolj 1680, so nabrali člani ekipe Bahrain Merida. Nagrade so v bruto znesku. Teoretično velja izračun, da za protivrednost etapne zmage (11.000 evrov) vsak kolesar iz ekipe prejme po vseh odbitkih zgolj še okoli 610 evrov. Ni pomota. Znoj in kri bosta danes znova del gladiatorjev Toura.