Mesto Mies v okrožju Nyon na skrajnem jugozahodu Švice, kjer ima svoj sedež tudi Mednarodna košarkarska zveza (Fiba), bo danes ob 14. uri gostilo žreb tretjega kakovostnega evropskega klubskega tekmovanja – za evroligo in Ulebovim evropskim pokalom. V letošnji Fibini ligi prvakov bo tekmovanje začelo kar 56 klubov, od katerih jih je 21 v minuli sezoni osvojilo tudi naslov državnega prvaka. Štiriindvajset klubov, med katerimi je tudi Olimpija, je že neposredno uvrščenih v skupinski del, preostalih 32 ekip – skupaj bodo nastopili klubi kar iz 32 evropskih držav – pa se bo v kvalifikacijah potegovalo še za zadnjih osem prostih mest, ki so na razpolago v skupinskem delu tekmovanja.

Prvi krog kvalifikacij, v katerem bo igralo šestnajst klubov (po osem nosilcev in nenosilcev), se bo začel 19. septembra, zmagovalci osmih dvobojev pa se bodo uvrstili v drugi krog. Osmerica bo nato dobila osem nasprotnikov, ki so že uvrščeni v drugi krog kvalifikacij, dvoboji pa bodo med 24. in 26. septembrom. Spet bo napredovalo osem ekip, ki jih znova čaka osem klubov, neposredno uvrščenih v tretji krog kvalifikacij, njihovi medsebojni obračuni (tekme 29. septembra in 2. oktobra) pa bodo prinesli zadnjih osem potnikov za skupinski del lige prvakov. Redni del Fibinega tekmovanja se bo začel 10. oktobra.

Naslov brani španska ekipa Iberostar Tenerife, vsak udeleženec skupinskega dela pa bo od Fibe dobil 70.000 evrov nagrade. Te so predvidene tudi za napredovanje v vsak naslednji krog, končni zmagovalec pa bo bogatejši za milijon evrov. Olimpijin trener Gašper Okorn se zaveda težke naloge v ligi prvakov: »Pred žrebom nimam posebnih želja, saj nanj ne morem vplivati. Kar zadeva denar, ima Olimpija med vsemi 32 klubi, ki bodo igrali v skupinskem delu, najmanjši proračun. To je realnost in z njo smo se pač sprijaznili. V ligi prvakov letos ne bo avtsajderjev in eksotov, z naše strani pa bi bilo smešno in nešportno kogar koli podcenjevati. Imamo visoke cilje, toda treba je biti tudi realen, vsekakor pa skušati izvleči čim več.«