Največ od celotne konkurence so izvlekli proti Mariboru. Remi brez golov in kar dve zmagi. Po prvi je Ljudski vrt ploskal, po drugi pa se je še Zlatko Zahović resda ob že osvojenem naslovu izvijal, da Mariboru »prijateljske« tekme pač ne grejo. In poskrbeli so, da je Marijan Pušnik v svoji kratki drugi epizodi pod Milanom Mandarićem po porazu Olimpije priznal, da ga je sram. Vmes so pri Aluminiju zgradili novo pokrito tribuno, s Slobodanom Gruborjem pa po Bojanu Špehonji dobili trenerja, ki je poskrbel, da so žoge šle tudi v mrežo, ne samo v vratnice in prečke. Toliko so naredili, toda šele na dan morebitnih dodatnih kvalifikacij so ugotovili, da jim ne bo treba v Ankaran. Ker bo ta zdaj njihov tekmec v morda izenačeni bitki za obstanek v prvi ligi.

Toda Aluminij v svojo tretjo prvoligaško sezono ne bo krenil s takšno postavo in aduti, ki so osmo mesto naskakovali z igro v napadu in se ubranili desetega mesta v obrambi. Čeprav le pet krogov niso zasedali devetega mesta, so Radomljane takoj spomladi dokončno prikovali na dno, tako da so pod Gruborjem postali legitimen prvoligaš. Vendar s fanti, na katere zdaj 48-letni Hrvat, ki se je izkazal z umirjenostjo, ponižnostjo in zlasti trdim delom, ne more več računati. Lovro Bizjak je odšel zabijati gole v Domžale, Blaž Kramer se je podal v mlado ekipo Wolfsburga. Kaj sta pomenila za Kidričane? Od skupno 38 golov jih je Bizjak zabil sedem, Kramer šest, še vedno je zanimanje za Žigo Škofleka, ki jih je prispeval devet. »Aluminij je predvsem dobra odskočna deska,« ni skrival hvaležnosti in navdušenja 21-letni Blaž Kramer. Šumari, ki so lani dobili nagrado fair-play v prvoligaški konkurenci, so navdušili tudi Sampdorio s 16-letnim Nikom Prelcem. V obrambi pa Grubor ne bo mogel več računati na branilca Josipa Zebo (Concordia) in Milana Kocića (Bohemians).

Sodeč po pripravljalnih tekmah se odhodi nekoliko poznajo, saj s prihodi – napadalec Ibrahim Mensah (Krško) ter mlada branilca Luka Čagalj (Hrvatski Dragovoljac) in Ilija Martinović (Lovčen) – še niso zmogli odigrati tekme brez prejetega gola, vendar so si Kidričani tudi izbrali precej močne in zveneče tekmece: Amkar (0:2), Vitorul (2:2), Cluj (0:1) in Inter Zaprešić (1:5). Ogrodje ekipe bodo tvorili tako tisti, ki so bili nosilci že lani: Francesco Tahiraj, Vedran Mesec, Matic Vrbanec, Luka Janžeković, Nemanja Jakšić… Ključna prednost bodo poleg domačega terena prav prvoligaške izkušnje. Tista prednost pred tekmecema v borbi v spodnjem delu lestvice (Ankaranu in Triglavu), je pa res, da Aluminij v prvih šestih krogih ob tekmi s Krškim, ki so mu lani resno pokazali zobe in ga utegnejo letos resneje ogroziti, igra z Mariborom, Olimpijo, Celjem, Gorico in Domžalami. Zdi se, da bodo točke na teh tekmah že precejšen uspeh.

Naš namig: 7. mesto.