Lightov L16 temelji na konceptu digitalne fotografije, ki se ne generira iz optičnih procesov – podatkov o intenziteti svetlobe, zajete na fotosenzitivni površini, ampak bolj na računalniškem izračunavanju in rekonstrukciji podatkov, pridobljenih iz več virov slikanja. Rajiv Laroia, soustanovitelj in tehnološki direktor zagonskega podjetja Light iz Palo Alta, je prepričan, da ima njihov L16 revolucionarni potencial: kakovost slike se lahko meri s kakovostjo profesionalnih fotoaparatov, velikost pa s pametnimi telefoni. Laroia napoveduje, da bi lahko v petih do desetih letih izpodrinili vodilne znamke fotoaparatov Canon, Nikon in Sony.

Najboljše digitalne kamere so tako imenovani DSLR (digital single-lens reflex camera), zrcalnorefleksni fotoaparati z zamenljivimi objektivi. Ti aparati so veliki, težki in dragi, set s standardnim, 50-milimetrskim, širokokotnim in teleobjektivom hitro stane tudi deset tisoč evrov. Večina fotografij zato ni posneta s kamerami DSLR, ampak z malimi, modularnimi (kompaktnimi) fotoaparati, vgrajenimi v mobilne telefone; kakovost teh fotografij je veliko slabša, možnosti nastavitev pa so zelo omejene. Ali bi bilo mogoče visokokakovostno, vendar majhno kamero spraviti v mobilno napravo? »To vprašanje smo si zastavili pred šestimi leti in s sodelavci razvili aparat z več cenejšimi plastičnimi lečami in mehansko vodenimi zrcali. Vstavili smo jih v napravo, ki jo poganja standardni operacijski sistem Android, vzporedno pa smo razvili več pametnih algoritmov in tako prišli do majhnega in lahkega aparata, ki zmore vse, kar zmore DSLR,« razlaga Rajiv Laroia.

Širšemu krogu porabnikov dostopni fotoaparat z optičnim zumom, širokokotnim objektivom in tipalom podobne kakovosti kot pri zrcalnorefleksnem aparatu je mogoč, ker so ga oblikovali po načelih digitalne fotografije, rastočega računalniško-znanstvenega področja, ki algoritmično sestavlja fotografijo bolj iz podatkov kot pa iz zajemanja svetlobnih oziroma optičnih procesov. V pet let starem zagonskem podjetju Light so prototip kamere L16 predstavili konec leta 2015. Nihče zunaj podjetja še ni dobil priložnosti, da jo preizkusi (niti profesionalni fotografi ne), vseeno pa je vzbudila tolikšno zanimanje, da so lani nehali sprejemati prednaročila. Obljubljajo, da bodo prvi kupci fotoaparat dobili konec letošnjega leta. Cena znaša sprejemljivih 1700 dolarjev.

Sliko dela 16 leč

Vendar v Lightu ne ciljajo na profesionalne fotografe. »Ti predstavljajo le majhen del ogromnega trga kamer,« pravi Laroia. »Naš cilj je, da vrhunske zmogljivosti fotografiranja približamo navadnim uporabnikom, ki so navajeni na uporabo preprostega vmesnika prek zaslona pametnega telefona.«

L16 zajema svetlobne informacije iz šestnajstih različnih leč, razporejenih po vsej površini aparata. Pet od njih je 35-milimetrskih, širokokotnih (podobnih tistim, ki jih imate na svojem mobilnem telefonu), drugih enajst pa ima 70- ali 150-milimetrske leče – pri njih pa so proizvajalci vpeljali več pomembnih inovacij. Odvisno od goriščne razdalje (oziroma zuma, ki ga nastavi uporabnik) L16 aktivira pri posameznem posnetku do deset leč, aparat zajame svetlobne podatke z vseh in jih uporabi pri generiranju konkretne slike. Uporabnik lahko nastavlja fokus (točko gorišča), globinsko ostrino in čas zaslonke. Fotografija lahko vsebuje do 52 megapikslov.

Ne glede na to, ali bo L16, ko se bo pojavil na trgu, res tako zmogljiv, se zdi skoraj zagotovo, da bo povzročil v fotografiji tako korenite spremembe, kot jih je digitalni aparat, ki je praktično »iztrebil« fotoaparate na film. L16 bo zelo verjetno spremenil tako tradicionalne digitalne fotoaparate kot pametne telefone. Zagonsko podjetje Ligth se je partnersko povezalo s podjetjem Foxconn, tehnološkim velikanom proizvodnje pametnih elektronskih naprav, od iphonov do playstationov. Povsem mogoče je, da bo iphone 8 ali 9 že imel kaj podobnega »sestavljenim očem« L16. V podjetju Light verjamejo, da lahko zaradi njihovega izdelka postanejo veliki fotoaparati za večino uporabnikov usodno nepraktični. Če bo šlo vse po načrtih, lahko torej pričakujete, da bo najnovejši »velik« fotoaparat, ki ga boste kupili danes, čez štiri ali pet let zastarela naprava, na katero bo pripravljen prisegati le še redko kateri fotograf.