Dvaintridesetletni Avstralec, ki je sodil v najožji krog favoritov, je na spustu, v katerem so kolesarji po strmem vzponu na Mont du Chat dosegali hitrosti do 70 km/h, grdo padel. Zapeljal je s ceste, ob padcu ga je vrglo na drugo stran, kjer je priletel v skale. Ob tem je podrl še Dana Martina, ki pa je lahko nadaljeval.

»Richieja Porta so prepeljali v medicinski center Metropole Savoie v Chamberyju, kjer so ga nemudoma pregledali z rentgenom, da so določili obseg njegovih poškodb. Njegovo stanje je stabilno od samega začetka, je odziven in se je spomnil vsega, kar se zgodilo pred in po nesreči,« je za cyclingnews pojasnil moštveni zdravnik Max Testa.

V ameriški kolesarski ekipi so prepričani, da Porte ne bo potreboval kirurškega posega in da bo lahko že v ponedeljek odpotoval domov, kjer bo nadaljeval okrevanje, ki bo, če ne bo kakšnih zapletov, trajalo od štiri do šest tednov. V ekipi so celo tako optimistični, da pričakujejo, da bo Porte lahko že avgusta znova vrtel pedala.

Letošnji Tour v znamenju poškodb in odstopov favoritov

Nedeljska kraljevska etapa je bila brutalna, odstopilo je kar pet kolesarjev, ob Portu še moštveni kolega vodilnega, nosilca rumene majice Chrisa Frooma (Sky) Geraint Thomas, sedmerica pa je bila izločena, kajti prehitela jih je časovna metla.

Dirka po Franciji je že uvodoma izgubila kar tri kolesarske ase; ob Slovaku Petru Saganu, ki so ga diskvalificirali po nevarni vožnji in ogrožanju preostalih tekmovalcev, je francosko pentljo predčasno končal tudi Britanec Mark Cavendish, ki si je pri padcu po srečanju s Saganovim komolcem zlomil ramo. Začetek letošnjega Toura se je zelo slabo razpletel tudi za španskega člana ekipe Movistar Alejandra Valverdeja, ki si je v uvodnem posamičnem kronometru huje poškodoval koleno.