Švedske ženske imajo dovolj, kot prva pa ima dovolj švedska komičarka in radijska voditeljica Emma Knyckare, ki je za naslednje leto napovedala glasbeni festival, na katerem ne bo moških. Tako nobeni obiskovalki ne bo treba skrbeti, da jo bo kdo grabil za prsi, zadnjico in druge dele telesa ter jo morda celo spolno napadel ali posilil. »Kaj pravite na to, da spravimo skupaj res kul festival, na katerem so dobrodošli samo nemoški?« je vprašala sredi minulega tedna na twitterju, nato pa dan pozneje potrdila, da je mislila resno. »Prvi rock festival na Švedskem brez moških bo luč sveta ugledal naslednjo pomlad,« je napovedala komičarka, ki bo že v naslednjih dneh sestavila skupino organizatorjev in vodij projektov, nato pa o napredku obvestila javnost.

Festival bo potekal, »dokler se moški ne bodo naučili vesti«. Vse kritike, ki so se oglasili, da je prepoved nepoštena do moških, je Knyckarova v švedskem dnevniku Aftonbladet zavrnila z besedami: »Glede na to, da je okej ves čas diskriminirati ženske, je morda okej za tri dni izključiti tudi moške. Temu, da nekdo ne pride na festival, ne bi ravno rekla zloraba.«

Po več deset spolnih napadov na enem festivalu

Z besedo zloraba je Knyckarova spomnila na številne spolne napade in celo posilstva, ki so se konec junija zgodili na festivalu Bråvalla, na katerem so pred dobrimi 40.000 obiskovalci nastopili The Killers, Ellie Goulding, Linkin Park, System of a Down in drugi. Festival v mestu Norrköping se je s primeri spolnih napadov srečal že lani, člani ameriške skupine Mumford and Sons, ki so na njem nastopili kot glavne zvezde, pa so izjavili, da na Bråvalli ne bodo več igrali, dokler ne bo poskrbljeno za varnost žensk.

Ker ni bilo bistvenih sprememb, se je zgodba ponovila, festival pa je za naslednje leto odpovedan, čeprav bi se podobno moralo zgoditi tudi s katerim drugim festivalom. Letos se je policija na Bråvalli morala ukvarjati s štirimi prijavami posilstva in 23 prijavami spolnih napadov, lani pa so zaradi Bråvalle in festivala Putte I Parken razreševali 40 primerov posilstev in spolnih napadov. In to čeprav so policisti obiskovalcem delili zapestnice, na katerih je pisalo »Don’t Grope« (»Ne grabi«). Pet posilstev in 12 spolnih napadov se je zgodilo na Bråvalli, 35 spolnih napadov pa na Putte I Parken v Karlstadu. Tu je bila najmlajša od večinoma najstniških žrtev stara le 12 let, ko se je obrnila na varnostnika, pa jo je vprašal zgolj, ali je pijana.

Glastonbury: Prizoriščaizključno za ženske so nujna

Zgodba s spolnimi napadi na švedskih glasbenih festivalih se je začela dve leti prej, saj so bile prijave vložene že v letih 2014 in 2015, le da takrat na stockholmskem festivalu We Are Sthlm. Šlo je za 38 domnevnih spolnih napadov in dve posilstvi, a je policija preiskavo prikrivala, ker ni želela širiti sovraštva proti priseljencem, saj so bili med osumljenci tudi Afganistanci. S podobnimi primeri se je lani srečeval tudi danski rock festival Roskilde, kjer se je med 100.000 obiskovalci zgodilo pet primerov spolnega napada, izjema pa niso niti britanski festivali. Lani sta na festivalu Reading dve ženski prijavili posilstvo, redno pa prihaja tudi do grabljenja žensk za intimne predele telesa. In to, če verjamemo številu prijav, predvsem v Evropi, manj pa drugje po svetu. V ZDA se je v zadnjih letih na festivalih Coachella, Stagecoach in The Outside Lands skupno zgodilo manj kot deset spolnih napadov, vendar pa tam mednje ne štejejo grabljenja in otipavanja.

Evropski festivali se problema vse bolj zavedajo, nekateri od njih pa tudi ukrepajo. Maja je 25 glasbenih festivalov v Veliki Britaniji za en dan ugasnilo svoje spletne strani v sklopu kampanje ničelne tolerance do spolnih napadov, največji od njih, Glastonbury, pa je lani predstavil projekt The Sisterhood. Gre za prvo prizorišče, namenjeno izključno ženskim obiskovalkam festivala, zanj pa so se odločili, ker verjamejo, »da so prostori, namenjeni izključno ženskam, v svetu, ki ga še vedno vodijo moški, nujni«.