Na dirkališči v Spielbergu je bilo že po kvalifikacijah jasno, da bo imel predvsem Lewis Hamilton veliko dela na dirki. Britanec je bil namreč tretji najhitrejši na kvalifikacijah, zaradi menjave menjalnika in dodatnih metih startnih mest pa se dirko za VN Avstrije začele šele kot osmi. Medtem pa je v ospredju njegov ekipni tovariš Valtteri Bottas presenetil Sebastiana Vettla in z enim najboljših startov v karieri in tudi v formuli 1 na splošno, presenetil Vettla. »Kot bi se še enkrat ponovila dirka v Rusiji. Prvi del dirke odličen, drugi manj, ker sem imel veliko težav s pnevmatikami in sem komaj nadziral dogajanje na stezi. Na koncu je bil pritisk s strani Vettla res velik, moral sem se zelo potruditi in obdržati dirkalnik na stezi, pri tem pa ne narediti nobene napake. A veliko dela sem opravil že na startu, ki mi je odlično uspel,« je povedal Valtteri Bottas, ki je tako drugič v karieri zmagal na dirki formule 1.

Njegov start je še po dirki buril duhove, saj je bil predvsem Sebastian Vettel prepričan, da je Finec startal prehitro. A telemetrija in odgovorni na dirki so povedali, da je tako rekoč za mišjo dlako še ujel pravi trenutek in da ni napravil napake. Res pa je tudi, da je Bottas svojo startno proceduro začel ko je bila na semaforju še rdeča luč in je speljal tako rekoč istočasno ko je semafor ugasnil. Vettel se je med dirko nekajkrat pritožil, a vodja ekipe Ferrari Maurizio Arrivabene je po dirki dejal, da se ne bodo pritožili na rezultat. »Lepo je sicer, da vodim z 20 točkami prednosti v skupnem seštevku, a če ti do zmage zmanjka pol sekunde ali recimo pol kroga, je vseeno malce kislega priokusa. Prepričan sem tudi, da je bil Bottasov start prehiter, ampak o tem bodo odločali odgovorni. Prvi del moje dirke je bil slab, pnevmatike niso bile dobre, v drugem pa kot da bi tehnika oživela. A vseeno je to dober rezultat, tako da se zelo optimistično odpravljamo v Silverstone,« je dejal Sebastian Vettel.

Ferrarijevo dobro formo je ocenil tudi Niki Lauda, ki je dejal, da so pri Mercedesu na zadnjih nekaj dirkah naredili nekaj napak, in da na vsako njihovo izboljšavo na dirkalniku Ferrari takoj odgovori z enako in celo še boljšo, zato sta obe ekipi zelo izenačeni. »Lewis Hamilton je s četrtim mestom izvlekel največ, ker so bile pnevmatike daleč od optimalnih. A vseeno ni najbolj zadovoljen, saj je v zadnjem krogu napadel za tretje mesto, in to mu ni uspelo, kar ga seveda zelo jezi. Zato bo za dirko v Veliki Britaniji možen le en cilj: zmaga, in to dvojna,« je ocenil Niki Lauda. Hamilton pa je dodal, da bi na kakšnem drugem dirkališču tudi slab startni položaj uspel nadoknaditi.

Daniel Ricciardo se je tudi mojstrsko obranil Hamiltonovih napadov, Avstralec pa je tako petič zapovrstjo stopil na zmagovalne stopničke, in tudi prvič v Avstriji dirko končal med najboljšimi tremi: »To je bila zanimiva dirka, zadnje kroge sem imel veliko dela in dal sem vse od sebe, pa čeprav je bil dirkalnik težko nadzorljiv. Imel sem tudi nekaj sreče, to moram priznati.« Dirkač Red Bulla Max Verstappen, ki je tudi sodil v ozek krog favoritov, pa se je od dirke poslovil že v prvem krogu, ko je Daniil Kvjat s trčenjem z Alonsom sprožil verižno reakcijo, ki se je končala z odstopom ravno Alonsa in Verstappna. S tem je Nizozemec na peti od letošnjih deveti dirk moral odstopiti. Naslednja dirka bo že konec tega tedna v Silverstonu v Veliki Britaniji.