»Ko sem prepeljal ciljno črto, nisem imel pojma, ali sem zmagal ali ne. Pred ciljem sem imel občutek, da bo šlo zelo na tesno. Imel sem srečo, da sem našel prostor za pospeševanje in sem lahko lovil Edvalda Boassona Hagna. Zmagati dvanajst etap na Touru, tri letos, je izjemen dosežek. Sprinterski vlak Quick.step je naredil neverjetno delo,« je po zmagi v sedmi sprinterski etapi govoril Marcel Kittel. Na ravni široki cesti, kjer je bil zadnji ovinek pet kilometrov pred ciljem, je zgolj za centimeter ali manj ugnal Norvežana.

Grega Bole je v cilj pripeljal 19., a to je bil le znak, da vlak Bahrain Merida ni ujel pravih lokomotiv. »Sonny Colbrelli se je v najpomembnejšem trenutku izgubil sredi kolone. Sam sem še zgodaj opazil, da ga ni za mano. Grega sploh ni gledal nazaj, kar je težko gledati, in ujel je zavetrje najboljših in dolgo vozil spredaj,« je zgolj 18. mesto Colbrellija, sprinterja ekipe Bahrain Merida, komentiral strateg in poveljnik sprinterskega vlaka Borut Božič in 19. mesto Boleta, ki je torej prav čakal, da je kapetan pred njim v cilju.

So pa na letečem cilju pokazali, da zmorejo. Colbrelli je prav zaradi odličnega dela Japonca Arašire, Boleta in Božiča s sprintom dobil pomembne točke za zeleno majico (2. Greipel, 3. Kristoff), kjer je Italijan trenutno šele sedmi. A to je bila bolj pirova zmaga. »Verjetno smo preveč energije vložili v leteči cilj in Sonny je to plačal na koncu. V prihodnje bomo verjetno poskusiti le na koncu. A zdaj nas čaka najprej boj za preživetje v gorah,« je razložil Božič in potem komentiral tudi sprinterski festival. »Kittel je zagotovo najhitrejši na Touru. To se je vedelo že prej, saj je bil za vse nas največji favorit. No, danes ni zmagal tako suvereno. Je premagljiv,« je dodal Idrijčan. Kittel je med dvajseterico največjih etapnih zmagovalcev Toura v zgodovini.

Veter je bil strah in trepet pred etapo, a ni bilo nič hudega. Mali nesrečnež etape je bil Primož Roglič. Med etapo je kar dvakrat občutil trdoto asfalta v razmaku nekaj deset kilometrov. Dobil je odrgnine na boku in kolenu, a seveda ni bilo tako hudo, da ne bi zmogel nadaljevati. Tudi znotraj kolesarske karavane ima dovolj zaveznikov med športnimi direktorji v spremljevalnih avtomobilih, da je s pomočjo njihovega zavetrja ujel glavnino. »Sem v redu. Na dirkah sem bil že v boljšem in tudi že v veliko slabšem stanju. Gremo naprej, jutri je nov dan,« je po koncu stanje opisal Primož Roglič.

Prav današnja valovita trasa na pogorje Jura (Station des Rousses) je med mnogimi poznavalci pisana za dolg napad ali ubežnike. Med kandidate s posebnim potencialom prištevajo tudi slovenskega kolesarja v ekipi LottoNL-Jumbo, zdaj bo misel na akcijo verjetno opustil. Nedeljska alpska etapa s štirimi gorskimi prelazi, tudi znani Colombier, s ciljem v Chamberyu je rezervirana za najboljše hribolazce in boj med generali.