»Po zadnji tekmi pred tednom dni v Andori sem bila zadovoljna z napredkom. Sem zraven najboljših. Dobila sem samozavest. Vem, da sem dobro pripravljena, mirna in v takem stanju le čakam nedeljsko tekmo. Ne delam si velikih utvar. Seveda pa imam željo, da sem znova na zmagovalnem odru. Ta želja vedno obstaja. Vem, da se morajo vse okoliščine poklopiti in borila se bom, da uspe,« je Tanja Žakelj razmišljala pred nedeljsko tekmo svetovnega pokala v olimpijskem krosu v visokogorskem švicarskem Lenzerheideju.

Kraljica slovenskega gorskega kolesarstva je pred četrto od osmih dirk na 14. mestu v skupnem seštevku. Tudi na svetovni lestvici se nekdanja skupna zmagovalka svetovnega pokala in vodilna s svetovne lestvice UCI znova vrača med elitno deseterico, kar pomeni tudi ugodno startno listo. »Posebno zaključek dirke v Andori mi daje največ optimizma. Na prizorišče, ki leži 2000 metrov visoko, sem prišla tik pred zdajci, brez višinskih priprav, in nastop mi je v teh razmerah dobro uspel (11. mesto je bil najboljši dosežek v sezoni, pred tem je bila v češkem Novem mestu 12., op. a.). V Švico smo prišli neposredno iz Andore. Tako je bil ta teden bolj umirjen ritem, več časa je bilo za ogled proge. Sem visoko motivirana, optimistična,« pravi članica Unior Tools.

Zanimivo, da je na dveh od treh dirk zmagala Ukrajinka Jana Belomojna, ki je dobra znanka slovenskih dirk, s Tanjo pa sta skupaj prevozili ogromno dirk. »Jana me spominja na mojo najboljšo sezono 2013. Ujela je sanjske trenutke, vse ji uspeva, je prijazna punca in privoščim ji, da ji uspeva še naprej,« doda o vodilni v svetovnem pokalu. V Lenzerheideju bo na sporedu poln program dirk, tudi v spustu, kjer ima edina slovenska profesionalna ekipa z Juretom Žabjekom kolesarja, ki je sposoben dosežkov v samem svetovnem vrhu. Spust ima v gorskem kolesarstvu sloves, kot ga ima v alpskih smučarskih disciplinah smuk, 12. mesto Žabjeka v Nemčiji pa zgodovinski dosežek. »Meni dosežki kolegov v ekipi samo godijo. Pričakovanja so bolj porazdeljena. Vzdušje v ekipi je bolj sproščeno, veselo, z dodatnim zagonom. Vsekakor je deseterica, ki jo je Jure sposoben, zares vrhunski dosežek. Prijetno je biti članica v taki ekipi,« poudarja Tanja Žakelj. Med mlajšimi člani U23 bo nastopil tudi član kamniškega Calcita Rok Naglič, ki je z dosežkom na robu dvajseterice že nakazal, da v prihodnosti lahko dobimo kolesarja, ki bo konkurenčen svetovni eliti tudi v olimpijskem krosu.