Po lanskem navdušenju so letos otroci v Štepanjskem naselju še bolj nestrpno čakali na vroče dni, da bodo lahko spet oblekli kopalke in se kar v svoji soseski spuščali po spolzki z vodo prekriti podlagi. »Otroci so se že javili, da bi celo taborili ob njej!« so o odličnem odzivu povedali v mladi ekipi Zavoda Delavnica konceptov, ki jim je v četrtek uresničila to veliko počitniško željo. Na pomoč sta ji priskočila Zavod Bob z opremo in Prostovoljno gasilsko društvo Štepanjsko naselje s priklopom na vodni vir.

»Jaz še nisem šel dol po milu,« je vztrajal eden izmed dečkov, ki so se brez premora zaganjali po drči. V želji, da bi bili spusti še hitrejši, so vsake toliko časa prosili, da naj »varuške« na ponjavo nanesejo malo gela za tuširanje. »Ne hodimo po drči, hodimo ob strani, eden za drugim in smo spoštljivi drug do drugega,« jim je večkrat ponovila Maruša Jarc iz Delavnice konceptov. Ko so pozabili na dogovor, pa je samo zaprla vodo in si s tem zagotovila pozornost. »Pridete jutri spet? Imeli bomo vodne balončke,« jih je še povprašala, nazaj pa je dobila odločne pritrdilne odgovore in nekaj žalostnih pojasnil, da ne, ker morajo na morje.

Štepcival bodo ponovili

Vodna drča, ki jo je Zavod Bob pred leti prvič postavil sredi Savskega naselja, je vedno hit poletja, kjerkoli je. Gre za izvirno in poceni rešitev, za katero je potrebna le večja ponjava, nekaj pridnih rok in dobra volja gasilcev. Tisti, ki iščete zamisli, kaj bi naredili, da bi navdušeni vzkliki in smeh odmevali daleč po soseskah, lahko posnemate domiselno ekipo Delavnice konceptov. Ta interdisciplinarna skupina prijateljev in prijateljic je tudi dober zgled, kako lokalno skupnost spodbuditi k povezovanju in ustvarjalnemu preživljanju prostega časa.

Letos so skupaj z Združenjem Sezam pripravili program za potujoči festival v Štepanjskem naselju – Štepcival. »To je veliko blokovsko naselje, ima veliko zelenic in prijetnih kotičkov, a se tam nič ne dogaja. Odzivi so odlični, ljudje si želijo dogajanja in zato bomo prihodnje leto festival zagotovo ponovili,« je povedala Jarčeva in dodala, da sta štiri tematsko različne in brezplačne dogodke podprla tako četrtna skupnost Golovec kot mestni urad za mladino. Po dnevu igre, ki je sovpadel z dnevom četrtne skupnosti, in dnevu okolja sta ta teden sledila še dva dneva športa.

V prijetno senco dreves med ulico Angelce Ocepkove in ulico Vide Janežičeve so danes pripeljali jogo za otroke, hojo po traku (slackline), badminton, kegljanje, šah, igro twister. A čeprav so izbrali zelo zanimive dejavnosti, je bila zmagovalka vodna drča, s katero so seveda navdušili predvsem otroke. Ker pa v prvem nadstropju moščanske tržnice vodijo tudi Mladinsko postajo Moste, znajo tudi z malo starejšimi; vabijo jih na počitnice v Moste. »Najstniki drugače od mlajših otrok med poletjem nimajo veliko aktivnosti in jim ostane veliko prostega časa. Mi jih vabimo k druženju in spoznavanju novih stvari, da ne bodo cele dneve pred računalniki in televizijo,« je strnila Maruša Jarc.