Nekoč so ljudje, ki so bili odvisni le od moči živali, natančneje konjev, presneto dobro vedeli, koliko je vreden dobro utečen konj. Z njim kmet ali drug njegov uporabnik ni imel veliko dela, žival pa mu je vse vrnila s svojo marljivostjo, močjo in potrpežljivostjo. Zato so se pri hiši vedno le stežka poslovili od takega hvaležnega delavca na kmetiji. Preizkušeno je bilo včasih enostavno več kot neznano, ali pa vsaj precej drugačno. Bili so časi, ko so eksperimenti le stežka prodrli v zavest tradicionalno naravnanih ljudi.

Kaj pa danes? Danes je vse drugače. Novo, drugačno, drzno, vse to naj bi bilo boljše. Velikokrat tudi je, pa vendar nosimo v sebi gensko prenesene izkušnje, ki kar kličejo k previdnosti v slogu »za vsak slučaj«. Novost da, a počakajmo še malo, kaj se bo izcimilo iz nje, do takrat pa se vrnimo k dobremu staremu preizkušenemu konju. No, če bi vsi tako razmišljali, napredka ne bi bilo. Zatorej napredek vsekakor da, a tudi z določeno mero previdnosti in nezaupljivosti. V avtomobilski industriji je bilo takih primerov nešteto. Zato nekatere znamke svojo zgodbo gradijo na vedno novih in drugačnih stvareh, druge pa se stvari lotevajo previdneje. Ker imajo pač zveste kupce, ki ne rinejo z glavo skozi zid. Ste prepoznali, kam sodi kateri od naših dveh testnih kandidatov, volkswagen golf in mazda3?

Kot so nekoč rekli: če kupiš golfa, točno veš, kaj boš dobil in nikoli se ne moreš zmotiti. Za novo generacijo, še bolj polno elektronskih pripomočkov, prepoznavne, a sveže oblike in zanesljivih motorjev, to še kako drži. Petvratni golf namreč po prenovi deluje še prijazneje uporabniku. Marsikdo bi mu mogoče očital premalo drznosti, preveč igranja na varne karte. A prav to je njegov veliki adut. 4,26 metra dolg avtomobil namreč ponuja veliko, od udobja do prostornosti, da o pregovorni ergonomiji niti ne govorimo; vozniku je že dovolj, da le malo zamahne nad osrednjim zaslonom in že se odpre določen meni. Nadvse uporabno.

Mazda se je s petvratnim modelom 3 stvari lotila z drugega konca. Drzna in nadvse dinamična oblika ima sicer nekaj slabosti pri prostornosti, posebej na zadnjih sedežih (in to kljub daljši medosni razdalji 2,7:2,62 metra), pa tudi njen prtljažnik je presenetljivo prostorsko skromnejši (364:380 litrov), zato pa je toliko izrazitejša želja po drugačnosti, ki je začinjena z dobro tehniko. Pri sodobnih tehnologijah gredo pri Mazdi vedno korak naprej, dobro počutje za volanom to le še podkrepi. A vse ni idealno. Polprosojni zaslon na vrhu armaturne plošče vozniku sicer pred očmi ponuja pomembne informacije, a sem ter tja bi si človek zaželel le prost pogled na cesto. Žal pa bo zaslon, tudi ko ugasnete prikazovalnik, še vedno štrlel iz armaturne plošče, ker ga ni možno zložiti. Zakaj, vedo le pri Mazdi.

Pri ostali tehniki lahko trojka mirno drži korak z golfom. Njegov enolitrski bencinski motor prepriča v vseh režimih delovanja, tudi pri porabi, ki je na testu znašala 6,3 litra na 100 kilometrov, medtem ko je mazda 3 s še enkrat prostorninsko večjim motorjem porabila kar liter več. Je pa tudi res, da njen zmore 88, golfov pa »le« 81 kilovatov (120:110 KM), kar pa se pri vsakdanji uporabi komaj opazi. Zato pa japonka do stotice pospešuje občutno hitreje (8,9:9,9 s). Sta pa zato oba motorja dovolj iskriva, enostavna za vožnjo in znata ustreči tudi malce bolj dinamičnim voznikovim željam. Del tega gre tudi na račun menjalnika. Mazdin je 6-stopenjski ročni z odličnimi in natančnimi kratkimi hodi prestavne ročice, medtem ko golf stavi na samodejni DSG s sedmimi prestavami, ki ga močno priporočamo, saj nagradi vozno udobje.

Pri opremi se ne gre pritoževati, golfov paket comfortline je popoln na področju varnosti in udobja, parkirna asistenca za 180 evrov in pametni tempomat s samodejnim uravnavanjem razdalje za 392 evrov pa sta smiselni doplačili. Mazdina oprema revolution top predstavlja vrh ponudbe, zato ne čudi, da je oblazinjenje usnjeno, kolesa 18-palčna, v pomoč pri manevriranju pa vzvratna kamera. Golf je v osnovi z 20.864 evri cenejši, saj mazda3 stane 23.240 evrov. Skoraj dva tisočaka in pol manj je sicer kar občutna razlika, je pa res, da je lahko mazda3 z malo manj bogatim paketom opreme, kot je na primer attraction, ki ima tudi tako rekoč že vse, cenovno že veliko bolj konkurenčna golfu, saj v kombinaciji s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom stane 20.890 evrov. Manj je včasih lahko tudi več. Več pa v sklepu.