Segment prestižnih križancev ali še bolje prestižnih športnih terencev postaja zelo priljubljen, do leta 2020 naj bi število prodanih vozil zraslo za kar 15 odstotkov. In znamka Land Rover ima z modelom discovery svojega kandidata v tem segmentu že 28 let. Z novo, peto generacijo tega avtomobila pa so zgodbo zastavili povsem na novo.

Avtomobil se namreč ponaša z novo konstrukcijo, o čemer govori že veliko bolj zaobljena oblika karoserije; kar 85 odstotkov je na primer narejene iz aluminija, zaradi česar je za kar 480 kilogramov lažji od primerljivega predhodnika. Poleg prestiža in sodobne tehnike so avtomobilu seveda ohranili tudi njegove lastnosti pri premagovanju brezpotij, za kar skrbijo štirikolesni pogon in tehnično sodoben sistem za prenos moči ter velikodušna odmaknjenost od tal, ki znaša 283 milimetrov.

Novi so tudi nekateri motorji. Discovery se tako kupcem predstavlja z enim bencinskim in dvema dizelskima. Bencinski je trilitrski in zmore 340 konjičev (250 kW), dizelska pa sta dvolitrska štirivaljnika (s 180 ali 240 konjiči oziroma 132 in 176 kW) ali šestvaljni z 258 konji (190 kW). Pri vseh prenos na vsa štiri kolesa poteka prek 8-stopenjkega samodejnega menjalnika. Discovery pete generacije meri v dolžino razkošnih 4,97 metra in premore od 926- do 2500-litrski prtljažnik, v njem pa je prostora za do sedem potnikov. Zadnji sedeži so zložljivi električno, pri čemer se v dno vozila umaknejo v 14 sekundah. Cenovno je novinec primerljiv s tekmeci, med drugimi navajajo audijev Q7, cena pa se začenja pri 55.256 evrih. Sezona lova na nove kupce je tako odprta, kar 60 odstotkov pa naj bi jih prišlo k znamki Land Rover na novo. Ker je po avtu veliko povraševanje, je čakalna doba pet mesecev. az