»Premalo cenimo, kaj pomeni grb Slovenije na majici. S tekmovanja v Baskiji sem odnesel tudi učno uro iz motivacije in zavesti, kaj pomeni ljubiti svoj narod, jezik, svojo kulturo. Baski to znajo. Po tistem sem bil odločen, da se bom z vsemi močmi potrudil tudi kot član reprezentance na Veliki planini,« je Rok Bratina, mladi reprezentant v gorskih tekih, opisal svojo motivacijo za jutrišnje 16. evropsko prvenstvo v gorskih tekih, ki bo med drugim najpomembnejše atletsko tekmovanje v Sloveniji v letu 2017.

Gorski tek ima v Sloveniji zaradi uspehov Mateje in Mitja Kosovelja, Lucije Krkoč, Lee Einfalt in sester Hižar s kolajnami na SP in EP sloves zelo uspešne športne panoge, ki velja za eno najbolj preprostih in naravnih. Žal zaradi različnih razlogov slovenska reprezentanca kljub izjemno bogati zgodovini letos v 13-članski reprezentanci nima potenciala, da se približa zlati dobi. Uvrstitev blizu deseterice bi bil sanjski dosežek. Še največ možnosti ima zelo izenačena moška članska ekipa (Miran Cvet, Bratina, Gašper Bregar, Luka Kovačič) v ekipni razvrstitvi. Kar trojica je bivših kolesarjev, zato bi jim bolj ustrezala strmejša trasa. Najhitrejša članica na izbirni tekmi Mojca Kaligar je celo novinka v gorskih tekih, mladinska ekipa bo najmlajša na prvenstvu.

Favorita evropskega prvenstva sta Avstrijka Andrea Mayr in Turek Ahmed Arslan. Oba sta stara znanca slovenskih prizorišč, tekov na Šmarno goro, Grintovec in tudi po velikanki v Planici. Avstrijska atletinja je v tekih v klanec nepremagljiva. V letih 2006, 2008, 2010 (Velika planina), 2012, 2014 in 2016, ko je po pravilniku WMRA na sporedu tek navkreber, je nanizala šest zaporednih naslovov svetovne prvakinje, na evropskih prvenstvih pa v letih 2013–2015. Po poklicu zdravnica je bila teden dni na treningu v Kamniku in na Veliki planini; ničesar ne prepušča naključju oziroma Italijanki Valentini Bellotti, ki je bila druga za visokoraslo vitko Avstrijko, tudi pred sedmimi leti na svetovnem prvenstvu na Veliki planini. Znana je kot zmagovalka najtežjih 400 metrov v Planici. Tudi Arslan je zmagal lani v Planici. V letih od 2007 do 2012 je na evropskih prvenstvih nanizal šest zlatih kolajn. Da ga bo ob dobri pripravljenosti težko premagati, je nakazal lani na svetovnem prvenstvu, ko je pritekel bron. Traso sta si prišla ogledat tudi Italijana Alex Baldaccini in Xavier Chevrier, naslov s tekme navkreber brani Norvežan Johan Brugge.

Prvenstvo v Kamniku pod okriljem KGT Papež z Dušanom Papežem na čelu bo sedem let po uspešni izvedbi svetovnega prvenstva na isti trasi. Sloves Velike planine in gorskega teka sta v naslednjih letih najbolj ponesla v svet Stephan Kiprotich in Heidi Weng. Maratonec iz Ugande je dve leti kasneje na olimpijskih igrah v Londonu dosegel zlato kolajno, leta 2013 v Moskvi pa še naslov svetovnega prvaka. Četrto mesto med mladinkami je bil dosežek tedaj malo znane Norvežanke na Veliki planini. V sezoni 2016/17 zmagovalke skupnega seštevka svetovnega pokala v smučarskih tekih in lastnice kristalnega globusa. Dokaz, kakšne sposobnosti morajo krasiti športnike za vrhunske dosežke.

Na 12 kilometrov dolgi trasi iz počitniškega naselja Eco resort Velika planina v Godiču do vrha Velike planine (1290 m višinske razlike) bo najhitrejši po poti pastirjev zmogel verjetno pod magično mejo ene ure. Članice imajo krajšo traso (8 km), iz vasice na pobočju planine pri sv. Primožu, mladinke začnejo na planini Kisovec. Na prvenstvu bodo nastopile reprezentance iz 26 držav s skupno okoli 220 tekači, odprtje prvenstva bo danes ob 18. uri v Kamniku.